Żywienie przy refluksie żołądka

Stwierdzony refluks żołądka powinien skłonić pacjenta do radykalnej niekiedy zmiany stylu życia i wprowadzenia odpowiedniej, właściwie zbilansowanej diety. Dzięki racjonalnemu żywieniu oraz przyjmowaniu zaleconych przez lekarza leków, można skutecznie zmniejszać nasilenie objawów choroby refluksowej przełyku i żołądka.

Zmiana diety

Nie tylko to co jemy ma znaczenie dla niwelowania objawów choroby refluksowej, ale również to jak jemy. Objętość i tempo codziennych posiłków ma niebagatelny wpływ na kondycję pacjenta. Obfite posiłki, spożywane na szybko, na stojąco, w warunkach stresujących, negatywnie wpływają na chorego. Refluks silnie daje o sobie znać, ponieważ pacjent połyka większe ilości powietrza w czasie jedzenia. Dlatego zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie, o niewielkiej objętości, w spokojnej atmosferze.

Program żywienia osoby chorującej na refluks żołądka musi być dostosowany do jej stanu zdrowia. Taki pacjent powinien unikać spożywania:
 

  • potraw ciężkostrawnych i odsmażanych,
  • produktów i potraw o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • potraw ostrych,
  • cebuli i warzyw cebulowych,
  • pomidorów i przetworów pomidorowych,
  • owoców cytrusowych i ich przetworów,
  • czekolady,
  • kawy,
  • alkoholu,
  • naparu z mięty, w tym herbaty miętowej,
  • napojów gazowanych.

Dobroczynnie na stan osoby z chorobą refluksową wpływa picie po jedzeniu wody mineralnej niegazowanej lub chudego mleka. Oba produkty neutralizują objawy zgagi ponieważ oczyszczają przełyk i spłukują kwaśną treść żołądka. Mleko ma również działanie alkalizujące na kwas żołądkowy.

Dieta dla chorych na refluks żołądka powinna być lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały korzystne dla zdrowia człowieka. Spożywane produkty powinny być szybko trawione i nie powinny zalegać w żołądku. Stąd też konieczność wykluczenia z codziennych posiłków produktów tłustych. Z kolei, w diecie powinny dominować potrawy podnoszące ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, które będą zapobiegać cofaniu się treści żołądkowej. Wśród nich wymienia się produkty będące źródłem białka, tj. drób, wołowinę, chude ryby i przetwory mleczne.

Otyłość i nadwaga

Jeśli refluks żołądka występuje w parze z otyłością lub z nadwagą, lekarze zalecają w pierwszej kolejności zmniejszenie masy ciała. Nadprogramowe kilogramy i wysokie BMI ciała pacjenta skutkują wzrostem ciśnienia we wnętrzu brzucha, co powoduje nasilenie dolegliwości chorobowych. Otyłość pozostaje również czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby refluksowej. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*