Jak zmienić dietę, by zmniejszyć objawy alergii?

Alergicy doskonale wiedzą, że najlepszym sposobem walki z objawami alergicznymi jest unikanie kontaktu z substancjami wywołującymi reakcje. Warto zwracać uwagę także na inne aspekty, które mogą zmniejszać symptomy uczulenia. Skuteczne mogą być pewne modyfikacje w diecie. Jakie?

Alergie pokarmowe – dieta eliminacyjna

W przypadku stwierdzonego uczulenia na składniki pokarmowe bardzo ważne jest, żebyś wyeliminował je ze swojej diety. Spożycie nawet najmniejszej możliwej ilości pokarmu, na który jesteś uczulony, może doprowadzić do groźnych dla życia objawów chorobowych! Najsilniej uczulają m.in. orzechy, ryby i skorupiaki. Jeśli stwierdzono u Ciebie silne reakcje alergiczne po spożyciu pokarmów, to najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stołowanie się wyłącznie w domu. Zawsze dokładnie czytaj etykiety kupowanych produktów i sprawdzaj, czy nie ma w nich domieszek szkodliwych dla Ciebie pokarmów. Jeśli chcesz jeść dania w restauracjach, zawsze proś o dokładny wykaz alergenów.

Alergia na pyłki – alergie krzyżowe

Jeśli jesteś osobą zmagającą się z alergią na pyłki roślin, to przydatna będzie dla Ciebie wiedza o tzw. reakcjach krzyżowych. Jest to zjawisko polegające na podobieństwie w budowie uczulającej cząsteczki pyłków do białek znajdujących się w niektórych pokarmach. Skutkuje to tym, że mając alergię na pyłki, możesz odczuwać objawy chorobowe po spożyciu pokarmów, np. będąc uczulonym na leszczynę, możesz odczuć dolegliwości po zjedzeniu orzechów laskowych. Pojawiające się objawy określa się jako zespół alergii jamy ustnej.

Liczba alergii krzyżowych jest bardzo długa. Porozmawiaj ze swoim lekarzem alergologiem, czy substancja, na którą jesteś uczulony, może reagować krzyżowo z pokarmami. Jeśli tak, to ogranicz ich spożycie. [1]

Unikaj histaminy w pożywieniu

Histamina jest substancją, która jest wytwarzana w organizmie wszystkich ludzi. Jej głównym zadaniem jest pośredniczenie w ciągu zdarzeń prowadzących do rozwoju objawów alergicznych. Histaminę można również dostarczać z pożywieniem. Jeśli chcesz zmniejszyć objawy alergii, zrezygnuj ze spożywania pokarmów z dużą ilością histaminy: wędzone ryby, sery pleśniowe, wędliny, cytrusy, strączki i wino. [2]

Przygotuj się na walkę z alergiami

Jeśli zauważysz, że spożywanie pewnych pokarmów wywołuje lub nasila objawy alergiczne – ogranicz je lub całkowicie z nich zrezygnuj. Unikanie ekspozycji na alergen to najskuteczniejsza metoda walki z uczuleniami. Nie panikuj, gdy okaże się, że zjadłeś alergizujący pokarm, produkt bogaty w histaminę czy owoc mogący wywołać objawy alergii krzyżowej. Na łagodne objawy, zwłaszcza na pokrzywkę, alergiczny nieżyt nosa i alergiczne zapalenie spojówek, możesz zastosować lek przeciwalergiczny. Szukaj preparatów zawierających substancje przeciwhistaminowe niewywołujące efektu usypiania, np. bilastynę i desloratadynę.

Zapytaj alergologa o możliwość odczulania. Jest to wieloletni, ale zazwyczaj skuteczny proces, którego celem jest budowanie tolerancji na alergeny wywołujące objawy. Np. odczulając się na pyłki leszczyny, możesz przestać odczuwać dolegliwości po spożyciu orzechów. 

Problem alergii wciąż stanowi dużą zagadkę dla medycyny i dla pacjentów. Wpływ pokarmów na wystąpienie objawów chorobowych wciąż jest badany. Jedno jest pewne – jeśli zauważasz, że jakiś pokarm Ci szkodzi, zrezygnuj z jego spożywania i zgłoś się na kontrolę lekarską.

Bibliografia

[1]       R. R. Kashyap i R. S. Kashyap, „Oral Allergy Syndrome: An Update for Stomatologists”, J Allergy (Cairo), t. 2015, s. 543928, 2015, doi: 10.1155/2015/543928.

[2]       Y. O. Shulpekova i in., „Food Intolerance: The Role of Histamine”, Nutrients, t. 13, nr 9, s. 3207, wrz. 2021, doi: 10.3390/nu13093207.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*