Jak działa zakwas buraczany na odporność organizmu?

Zakwas czy też kwas buraczany jest ciekawym napojem, który posiada wiele właściwości leczniczych. W okresie wzmożonego zachorowania na grypę i przeziębienie, jesienią i zimą warto pić go celem zwiększenia swojej odporności, ale nie jest to jedyna korzystna właściwość zakwasu buraczanego.



Jak zrobić zakwas buraczany?

Zakwas buraczany powstaje w procesie fermentacji buraków, czyli ich kiszenia. To, co pozostaje po burakach – czyli woda po fermentacji jest zakwasem buraczanym gotowym do spożycia. Można go przygotować samodzielnie w domu. Kroimy obrane uprzednio buraki na małe kawałki (około 2 kg), wkładamy do około 3-litrowego słoja, dodajemy 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Wsypujemy także łyżkę stołową soli i wszystko zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą. Przykrywamy słoik bawełnianą szmatką i pozostawiamy w suche i ciepłe miejsce na około tydzień. Regularnie należy zdejmować pianę, jaka pojawia się na powierzchni wody. Później można zlać gotowy kwas do butelek lub słoików i przechowywać je w lodówce.

Kwas buraczany na odporność

Budowanie odporności organizmu pozwala na zmniejszenie skali zachorowań na różne infekcje, wywołane wirusami, bakteriami czy grzybami. Nasz organizm lepiej radzi sobie z ich atakami, odpierając je szybko i skutecznie, dzięki sprawnie działającemu układowi odpornościowemu.

Jednym z czynników budujących naszą odporność może być zakwas buraczany, który zaleca się spożywać w okresie jesienno-zimowym. W burakach występuje wysokie stężenie witaminy C, która jest znana z tego, że wspiera działanie ludzkiego układu immunologicznego.

Zakwas buraczany jest sporządzany z poddanych fermentacji buraków. Proces ten zwiększa jedynie poziom zawartości witaminy C, przez co pozwala na zachowanie wysokiej odporności człowiekowi, nawet wtedy, gdy organizm jest szczególnie narażone na infekcje. Zaleca się ponadto picie kwasu z buraków w momencie osłabienia chorobą. Najlepiej wypijać co najmniej dwie szklanki kwasu buraczanego dziennie, aby odważnie stawiać czoła chorobom i im się nie dać.

Pozytywny wpływ zakwasu buraczanego na trawienie

Układ trawienny i sprawność jego funkcjonowania, również mają znaczenie dla zachowania większej odporności całego organizmu. Picie regularnie kwasu buraczanego korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, ważną dla procesów trawienia. Natomiast picie na czczo jednej szklanki zakwasu z buraków każdego dnia, pomaga walczyć skutecznie z zaparciami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*