Czy tran zwiększy odporność naszego dziecka?
RedakcjaTrudno nazwać tran jakimś szczególnym smakołykiem, jednak cieszy się on ogromną popularnością ze względu na właściwości lecznicze. Czy można go podawać także dzieciom i w czym tran może im pomóc?
Dlaczego warto pić tran?
Tran to koncentrat oleju pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, ewentualnie innej ryby z gatunku dorszowatych. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz w witaminę A, E i D, a są to substancje potrzebne zwłaszcza wtedy, gdy człowiek dorasta albo gdy choruje. Picie tranu zaleca się głównie dzieciom oraz młodzieży, ale tak naprawdę stosować go mogą wszyscy, zwłaszcza w okresie choroby i rekonwalescencji, jak również przy stresującym i niezbyt zdrowym trybie życia.
Kwasy omega znajdziemy jednak i w świeżych rybach, więc czy nie lepiej byłoby podawać na obiad tuńczyka lub łososia zamiast tranu? Teoretycznie tak, jednak w Polsce spożycie świeżych, tłustych ryb morskich jest na bardzo niskim poziomie, bo nie wszędzie są one dostępne lub ich cena jest po prostu za wysoka. Zawsze też jest ryzyko, że w rybach z połowu przemysłowego znajdują się toksyczne związki i metale ciężkie, więc taki posiłek nie przyniesie nam wiele korzyści. Tran jest pod tym względem bezpieczniejszy, a efekty jego spożywania są niemal takie same jak przy jedzeniu świeżych ryb.
Tran a odporność organizmu
Tran podaje się dzieciom w ramach profilaktyki zdrowotnej, aby poprawić ich odporność na choroby. Czy to faktycznie pomaga? Badania pokazują, że jak najbardziej. Główny składnik tranu, czyli kwasy omega, to doskonale znana substancja wspomagająca rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chroni przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa odporność na choroby wywoływane wirusami, łagodzi stany zapalne, spowalnia starzenie się komórek. Witamina A to z kolei cenny przeciwutleniacz, dzięki któremu organizm lepiej radzi sobie z infekcjami, a skóra, paznokcie i włosy zachowują piękny, zdrowy wygląd. Witamina D także podnosi naturalną odporność, reguluje wydzielanie insuliny, wzmacnia kości i zęby, zapobiega stanom zapalnym i spowalnia rozwój komórek rakowych. W tranie znajdziemy także jod, bez którego dzieci wolniej rosną i mają problemy z nauką.
Tran jest niezwykle ważny w profilaktyce chorób oczu. Kwasy omega są jednym ze składników siatkówki i prawdopodobnie dzieci, które nie mają w swojej diecie tych kwasów, częściej doznają wad wzroku. Tran pomaga także w profilaktyce krzywicy, ponieważ usprawnia przyswajanie fosforu i wapnia, bez których dziecięce kości oraz zęby są słabe i bardziej podatne na schorzenia.
Jak często należy pić tran?
Tran podaje się dziecku codziennie – zalecana dawka preparatu podana jest na opakowaniu. Tran powinno się pić przez cały rok lub co najmniej w okresie jesienno-zimowym, gdy układ odpornościowy jest najbardziej narażony na ataki wirusów. W trudnych warunkach atmosferycznych i przy niskiej temperaturze błona śluzowa dróg oddechowych u dzieci jest mocno osłabiona, więc bez takiej dodatkowej osłony rośnie ryzyko, że do organizmu przedostaną się chorobotwórcze drobnoustroje. Ale tranu nie można podawać w trakcie leczenia antybiotykami, ponieważ witaminy i kwasy omega zawarte w tranie będą wzmacniać również bakterie odpowiedzialne za chorobę. Po tran sięgamy dopiero po odstawieniu leków, by przyspieszyć regenerację organizmu.
Pamiętajmy jednak, że jakkolwiek tran ma dobroczynny wpływ na zdrowie dziecka, to samo jego podawanie cudów nie zdziała – suplementację tranem należy zawsze uzupełniać zdrowym jedzeniem i regularną aktywnością fizyczną.
Dodaj komentarz