Przyprawy przyśpieszające metabolizm – schudnij
RedakcjaDroga po wymarzoną sylwetkę, wymaga zmiany dotychczasowego trybu życiu: zbilansowana dieta, odpowiednie nawyki żywieniowe, wprowadzenie aktywności fizycznej i przede wszystkim samokontrola! Przyprawy przyśpieszające metabolizm wspomogą Twoją walkę z nadmiernymi kilogramami – zarówno ostre, jak i słodkie przyprawy korzenne, wpływają korzystnie na przemianę materii, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz usprawniają trawienie. Jakie przyprawy przyspieszające odchudzanie powinny znaleźć w naszej kuchni?
Przyprawy przyśpieszające metabolizm – co wybrać?
Imbir nie tylko nada Twoim potrawom pikantny i wyrazisty smak. Kłącze imbiru swoją sławę, zawdzięcza głównie właściwościom przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym, lecz mało kto wie, że imbir wykazuje również właściwości odchudzające.
- Spożywanie imbiru wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, dzięki czemu chęć sięgnięcia po słodkie przekąski między posiłkami jest mniejsza.
- Korzeń imbiru zawiera w swoim składzie dużą ilość gingerolu, czyli termogenika – przyśpiesza on spalanie tkanki tłuszczowej.
- Jak na przyprawy przyśpieszające metabolizm przystało, imbir hamuje poziom kortyzolu we krwi, czyli hormonu stresu. Jego nadmiar wywołuje problemy z metabolizmem, co wiąże się z utrudnionym procesem odchudzania.
- Imbir wpływa korzystnie na na komórki tłuszczowe likwidując cellulit, dlatego też imbir bardzo często wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków antycellulitowych.
Czarny pieprz to podstawowa przyprawa w każdej kuchni, która nadaje potrawom ostrości i wyrazistości. W połączeniu z aktywnością fizyczną i zbilansowaną dietą, wpływa korzystnie na zwalczenie otyłości. W aptekach znajdziemy wiele suplementów diety, bazujących na piperynie.
- Według badań przeprowadzonych przez naukowców spożywanie piperyny, podczas odchudzania łatwiej jest uniknąć efektu jo-jo.
- Czarny pieprz wspomaga lipolizę, czyli procesy rozkładania tkanki tłuszczowej.
- Piperyna, która występuje w czarnym pieprzu wspomaga wydzielanie soków trawiennych, ulepszając tym samym procesy trawienia pokarmów.
- Jak podaje Journal of Agricultural and Food Chemistry piperyna, jako składnik przyprawy na odchudzanie zakłóca aktywność genów, które odpowiadają za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.
Cynamon to zapach świąt i domowych wypieków, ale nie tylko! Wykazuje on wiele właściwości wspomagających procesy odchudzania, więc jeżeli chcesz wdrożyć do swojej kuchni przyprawy przyśpieszające metabolizm nie powinno zabraknąć wśród nich aromatycznego cynamonu.
- Składniki, które występują w cynamonie, dzięki swoim właściwościom termogenicznym, wpływają korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu. Cynamon powoduje wzrost ciepła w organizmie, dzięki czemu spalamy więcej kalorii – nie tylko podczas ćwiczeń, ale również przy wykonywaniu codziennych czynności np. sprzątanie, gotowanie czy zabawa z dzieckiem.
- Cynamon jest źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne w organizmie.
- Cynamon wpływa korzystnie na regulowanie poziomu cukru we krwi.
- Regularne spożywanie cynamonu obniża poziom złego cholesterolu.
Papryczka chili – intensywnie ostry smak, który nadaje Twoim potrawom pikanterii! Dzięki zawartości kapsaicyny, papryka chili wpływa korzystnie na procesy odchudzania.
- Posiłki z dodatkiem papryki chili spożyte przed treningiem potęgują efekt spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego.
- Kapsaicyna wpływa korzystnie na redukcję apetytu. Zjedzenie drugiego śniadania z dodatkiem chili zmniejsza uczucie głodu i chęci podjadania między posiłkami.
- Papryka chili usprawnia procesy przemiany materii.
Przyprawy przyśpieszające metabolizm nie wystarczą – pamiętaj o tym!
Jeżeli dążysz do osiągnięcia postawionych sobie celów, związanych z zrzuceniem nadprogramowych kilogramów musisz liczyć się z tym, że same przyprawy przyśpieszające metabolizm nie wystarczą. Wszelkiego rodzaju przyprawy na odchudzanie traktuj jako dodatek do aktywności fizycznej i zbilansowanej diety. Przed wdrożeniem do codziennego menu naturalnych produktów wspomagających odchudzanie, zapoznaj się z przeciwwskazaniami do ich stosowania.
W przypadku wielu dolegliwości odradza się stosowania przypraw na odchudzanie, np. spożywanie pieprzu niezalecane jest osobom z wrzodami żołądka oraz po operacjach jamy brzusznej, a imbiru powinny unikać osoby, u których występują wrzody żołądka, zaburzenia krzepliwości krwi oraz kamienie żółciowe.
Autor: Patrycja Trendel
Dodaj komentarz