Ostre potrawy na spalanie tłuszczu

Czy można schudnąć wprowadzając do swojej diety więcej pikantnych potraw? Naukowcy twierdzą, że ostre przyprawy, które dodawać możemy do wielu posiłków, przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu, a tym samym do redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Jak to możliwe?

Kapsaicyna tajemnicą sukcesu

W papryczce chilli, w pieprzu czarnym czy w imbirze zawarta jest kapsaicyna, czyli związek mający korzystny wpływ w profilaktyce i leczeniu nadwagi oraz otyłości. Odpowiada ona jednocześnie za ostry smak m.in. papryczek chili czy pieprzu. Sam związek kapsaicyny jest szkodliwy dla człowieka. Wyizolowany z przyprawy ma toksyczne właściwości, niemniej jeśli stosowana jest łącznie z nimi – jest nie tylko bezpieczna dla zdrowia, ale i korzystna dla naszej figury.

Zawartość kapsaicyny w diecie, która przejawia się w spożywaniu ostrych potraw na co dzień, pozwala przyspieszyć tempo spalania tłuszczy, ponieważ organizm reaguje podwyższeniem temperatury ciała, wyrzutem adrenaliny i przyspieszeniem akcji serca. Jednocześnie, organizm zaczyna spalać większą ilość kalorii, dzięki czemu rzeczywiście chudniemy.

Badania pokazały ponadto, że ostre przyprawy pomagają w zahamowaniu budowy nowej tkanki tłuszczowej, dlatego osoby po diecie odchudzającej powinny spożywać ostre dania, aby nie narazić się na wystąpienie niepożądanego efektu jojo. Kapsaicyna może być sposobem na walkę o piękną sylwetkę i stać się remedium na chorobę cywilizacyjną, jaką  jest już dziś otyłość.

Ciekawostka

Ta sama substancja, która obecna jest w ostrych przyprawach – kapsaicyna, nie tylko zalecana jest w leczeniu otyłości, ale i przy profilaktyce chorób nowotworowych. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka, ponieważ przyprawy są ważnym źródłem antyoksydantów, zwalczających tzw. wolne rodniki.

Korzyści z wprowadzenia do diety pikantnych przypraw

Komponując swój jadłospis z wykorzystaniem ostrych potraw, można odnieść wiele korzyści, także dla swojej figury. Pikantne dania pozwalają na:
 

  • pobudzenie wydzielania soków trawiennych na różnych odcinkach przewodu pokarmowego, co przyspiesza i ułatwia proces trawienia poszczególnych dań, zwłaszcza ciężkich i tłustych;
  • działanie termogeniczne – ostre przyprawy są naturalnymi termogenikami, które pływają na produkcję ciepła i tym samym na podwyższenie tempa przemian metabolicznych, dlatego mogą być stosowane w procesie redukcji wagi;
  • usprawnienie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ponieważ poprawiają one krążenie i działają antyoksydacyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*