Zakażenia ludzi bakterią Escherichia coli

Escherichia coli (EHEC) to bakteria wchodząca w skład naturalnej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka i zwierząt. To bakteria o dwóch twarzach, gdyż z jednej strony pomaga rozkładać pokarm zalegający w jelitach, pomaga tworzyć witaminy z grupy B oraz K, broni nas przed infekcjami, a z drugiej strony jej niektóre szczepy mogą być przyczyną groźnych powikłań, prowadzących do śmierci.

Jak można się zarazić?

Aby można było się zarazić bakterią E.coli konieczny jest bezpośredni  kontakt z bakterią. Pałeczka okrężnicy wydostaje się do środowiska z kałem ludzi i zwierząt. Zakaża więc wszystko, co miało z nim kontakt. Niebezpieczne jest więc jedzenie niemytych warzyw, owoców, picie nieprzegotowanej, niebutelkowanej wody. Również my i nasze dzieci możemy przenosić bakterię, chociażby poprzez nieumycie rąk po wyjściu z toalety, czy też po bezpośrednim kontakcie ze zwierzętami.

Czy bać się zakażenia E.coli?

To, jak wielkie szkody poczyni w naszym organizmie bakteria E.coli zależy od jej szczepu – tego jaka jest jego inwazyjność i czy wytwarza toksyny. 

Gdy EHEC dostanie się do układu moczowo-płciowego np. poprzez stosunek seksualny, może doprowadzić do zakażenia objawiającego się głównie pieczeniem, bólem, parciem na mocz.

Gdy EHEC dostanie się do jamy brzusznej np. poprzez uszkodzoną ścianę przewodu pokarmowego, może doprowadzić do zapalenia otrzewnej. To z kolei może skutkować rozwojem posocznicy i sepsy.

Gdy EHEC dostanie się do układu pokarmowego człowieka np. ze skażonym pokarmem lub wodą, może skutkować wystąpieniem mniej lub bardziej intensywnych i niebezpiecznych objawów ze strony układu pokarmowego. 

Objawy zakażenia E.coli drogą pokarmową

Do najpowszechniej występujących objawów zakażenia bakterią E.coli należą:

-nudności, wymioty

-bóle brzucha

-biegunka, czasami krwawa

-bóle i zawroty głowy

-czasami gorączka

Warto jednak pamiętać, iż przebieg zakażenia jest całkowicie uzależniony od szczepu bakterii.

Skutkiem zakażenia E.coli może być również: krwotoczne zapalenie jelit, zakażenie w jamie brzusznej, biegunka cholero – i czerwonkopodobna, zakrzepica małopłytkowa, zapalenie opon mózgowych u noworodków.

Za szczególnie niebezpieczne dla życia i zdrowia człowieka jest wystąpienie zespołu mocznicowo-hemolitycznego, w którym dochodzi do rozpadu czerwonych krwinek, ostrej biegunki, ostrej niewydolności nerek. Może wystąpić nawet potrzeba dializowania chorego. Zespół ten jest następstwem zakażenia szczególnie groźnym szczepem bakterii E.coli O-157 H-7, który wytwarza niebezpieczną toksynę. Głównym źródłem zakażenia tym szczepem jest wołowina, nie poddana obróbce termicznej. A warto wspomnieć, że E.coli ginie po 20 minutach, w temperaturze 60%.

Leczenie zakażeń E.coli

Leczenie jest w pełni zależne od szczepu bakterii E.coli jaki zakaził chorego. Jednak głównie stosuje się antybiotyki z grupy penicylin, cefalosporyn I generacji. Stosuje się również leczenie objawowe np. w przypadku biegunki i wymiotów nadawnia się chorego płynami zawierającymi elektrolity.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*