Właściwości korzenia kudzu
RedakcjaKudzu to roślina, która nie tylko pięknie wygląda i osiąga imponujące rozmiary – co najważniejsze, wykazuje ona działanie lecznicze. Amerykańscy naukowcy dowiedli, iż korzeń kudzu stabilizuje układ nerwowy, a dodatkowo odgrywa kluczową rolę w walce z nałogami, więc jej właściwości powinny docenić głównie osoby uzależnione od alkoholu, papierosów czy narkotyków. Kudzu, czyli inaczej opornik łatkowaty, kryje pod sobą również inne, dobroczynne dla organizmu właściwości zdrowotne – przyjrzyjmy się im, aby docenić dary natury, tak jak robią to od wieków Azjaci.

Korzeń kudzu i jego właściwości zdrowotne
Roślina kudzu występuje naturalnie w krajach azjatyckich oraz na terenach zwrotnikowych Ameryki Północnej. Roślina wyróżnia się szczególnie na tle innych roślin niezwykle szybkim tempem wzrostu – potrafi ona urosnąć nawet do 30 cm na jedną dobę! Ze względu na imponujące rozmiary początkowo wykorzystywana była do karmienia zwierząt, jednakże z upływem lat kultura dalekowschodnia doceniała ją za właściwości zdrowotne. W krajach azjatyckich ceni się ją głównie za właściwości przeciwwymiotne, przeciwgorączkowe oraz przeciwbiegunkowe, jednakże jej najcenniejszym zastosowaniem jest wsparcie w walce z nałogami.
Korzeń kudzu zawiera w swoim składzie substancje pomocne w odtruwaniu organizmu podczas terapii antyalkoholowej i antynikotynowej. Warto również podkreślić, iż picie naparów ze sproszkowanym korzeniem kudzu pomaga w leczeniu alergii, chorób serca, cukrzycy oraz niewydolności naczyń wieńcowych. Opornik łatkowaty wykazuje duże właściwości antyoksydacyjne, co znaczy, iż zwalcza wolne rodniki, które mogą przysłużyć się do powstawania i rozwoju nowotworów. Jakby tego było mało – korzeń kudzu jest pomocny w hamowaniu rozwoju zmian grzybiczych.
Korzeń kudzu a alkoholizm
Według przeprowadzonych badań korzeń kudzu pozwala na ograniczenie przyjmowanego alkoholu etylowego u osób zmagających się z uzależnieniem. Jak głoszą naukowcy, odpowiedzialne są za to związki flawonoidowe: daidzyna, daidzeina i pueraryna. Jedna z hipotez głosi, że wyciąg z korzenia kudzu wpływa na zahamowanie metabolizmu alkoholu w organizmie, gdy zostaje on przemieniany w aldehyd octowy. Jest to wysoko toksyczna substancja, która powoduje odczucie nieprzyjemnych objawów towarzyszących spożyciu dużej ilości alkoholu, prościej mówiąc: kaca! Druga teoria głosi, że zawarte w korzeniu kudzu izoflawonoidy działają na mózg w podobny sposób jak alkohol – związki aktywują w mózgu ośrodki odpowiedzialne za produkcję dopaminy i serotoniny, czyli substancje znane jako hormon szczęścia. Dobroczynne właściwości korzenia kudzu wywołują odczucia podobne do tych, które towarzyszą nam podczas pożycia alkoholu, a tym samym ograniczają chęć sięgnięcia po alkohol.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia kudzu
Korzeń kudzu występuje w Polsce jedynie w postaci tabletek np. Kudzu Root Altermedica, Kudzu Root K&K Bioplus INC lub proszku – obydwie formy dostępne są w sklepach zielarskich, miejscach związanych z medycyną naturalną oraz aptekach. Mimo, iż właściwości korzenia kudzu mają szeroki zakres działania, nie każdy z nas może zdecydować się na przyjmowanie preparatów bazujących na wyciągu z opornika łatkowatego.
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania jest ciąża oraz karmienie piersią, dodatkowo unikać go powinny osoby z problemami hormonalnymi oraz chorobami autoimmunologicznymi.
Dodaj komentarz