Syrop z cebuli – czy jest skuteczny?

Na sam widok cebuli chce Ci się płakać? Znamy to uczucie, lecz ten naturalny wyciskacz łez oprócz uwalniającego się i drażniącego kwasu siarkowego ma do zaoferowania o wiele, wiele więcej… Pamiętasz syrop z cebuli, a może wcale nie zapomniałeś i już szykujesz swoją domową antygrypinę? Jakie bogactwo składników oferuje nam cebula i dlaczego warto ją znać, lubić i stosować – sprawdź koniecznie!

Cebula i jej właściwości lecznicze

Cebuli chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie, a wiele potraw bez jej dodatku nie miałoby charakterystycznego, wyrazistego i doskonałego smaku. Można ją spożywać na surowo, podsmażoną, duszoną, prażoną, gotowaną, marynowaną, a domowej roboty syrop z cebuli to naturalne i cenione lekarstwo. Warto podkreślić, że cebula w odróżnieniu od wielu innych warzyw, nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej! Cebula jest naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, A i E, a także wielu cennych składników mineralnych i substancji bakteriobójczych – dlatego warzywo to zaliczane jest do jednego z najsilniejszych i naturalnych antybiotyków. Ponadto zawiera wiele enzymów, które usprawniają trawienie i metabolizm – z tego względu cebula polecana jest w diecie osób cierpiących na zaparcia. Doskonale detoksykuje organizm i ma właściwości moczopędne. Jej zapach nie wszystkim przypada do gustu, są też tacy, którzy nie tolerują jej smaku i obawiają się o rozmazany makijaż – racja, można się zniechęcić, ale jeśli przyjrzymy się ile możemy zyskać stosując ją w diecie … kto wie, może uda się zmienić antycebulowe nastawienie.

Cebula jako naturalny antybiotyk

Witaminy, związki mineralne, błonnik i cenne flawonoidy, które chronią przed stanami zapalnymi to tylko część dobrodziejstwa natury, które oferuje nam cebula. Kluczowa dla naszego zdrowia jest zawartość siarki, która ma silne działanie bakteriobójcze, kwercetyna o działaniu przeciwutleniającym i regulującym stężenie poziomu cukru we krwi oraz fitosterole, które wspomagają regulację gospodarki cholesterolowej. Popularny i dobrze znany syrop z cebuli, który każdy może przygotować samodzielnie w domu, ma działanie przeciwkaszlowe i pomaga złagodzić ból gardła.

syrop z cebuli
Syrop z cebuli

Syrop z cebuli tanie i skutecznie lekarstwo dla dzieci i dorosłych

Naturalny antybiotyk – mamy taki! Syrop z cebuli nr 1 na liście lekarstw, które z powodzeniem możemy przygotować samodzielnie w domu – tanio i bez specjalnego wysiłku. Syrop z cebuli działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalne – skuteczna pomoc w zwalczaniu pierwszych oznak przeziębienia i zastrzyk dla odporności. Syrop z cebuli pomoże złagodzić kaszel, katar oraz poprawi samopoczucie, a dodatkowo jako, że cebula jest surowcem o właściwościach moczopędnych i bakteriobójczych, syrop z cebuli wspomoże także leczenie chorób układu moczowego. Syrop z cebuli może być także serwowany maluchom, które ukończyły pierwszy rok życia – problemem może okazać się smak syropu, ale i tu można wprowadzić kilka modyfikacji np. dodać miód, cytrynę, imbir. Syrop z cebuli będzie także panaceum na przeziębienie u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, które ze względu na stan muszą unikać wielu substancji tradycyjnie stosowanych w leczeniu przeziębień. Przeciwwskazaniem do spożywania syropu z cebuli jest cukrzyca lub uczulenie na któryś ze składników syropu, lub na samą cebulę.

Syrop z cebuli przepis

Składniki:

  • cebula – najpopularniejsza jest cebula żółta (zwyczajna)
  • miód lub cukier biały/trzcinowy
  • Ewentualne dodatki smakowe: sok z cytryny, czosnek, imbir, goździki, cynamon
  • Słoik

Przygotowanie:

Cebulę należy pokroić w plastry/krążki. Surowiec z ewentualnymi dodatkami (czosnek, imbir, goździki, cynamon) układamy warstwami, a każdą kolejną warstwę zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem aż do momentu wypełnienia słoika. Ostatnią warstwę zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem, a opcjonalnie przed przykryciem słoika całość można zalać sokiem z cytryny. Tak przygotowany słoiczek odstawiamy na 24-48h i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Po upływie 48h syrop należy odsączyć przez gazę – w ten sposób uzyskamy klarowny i gotowy do spożycia płyn.

Autor: tech.farm. Anna Bawer

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*