Sok z kiszonych ogórków i jego właściwości zdrowotne

Kiszonki, pyszne kiszonki – na szczęście coraz więcej osób docenia prozdrowotne właściwości produktów kiszonych i fermentowanych. Uznanie zdobywa także zakwas z buraków i sok z kiszonej kapusty. Podobnie jak one również woda z kiszonych ogórków jest jednym z najzdrowszych napojów, jaki można sobie zafundować, więc dlaczego po zjedzeniu ogórków ląduje ona w zlewie zamiast w szklance? Jak stosować sok z kiszonych ogórków? Czy będzie on dobry dla każdego?

Sok z kiszonych ogórków

Sok z kiszonych ogórków to po prostu woda, w której ogórki się kiszą. Fakt, że często jest wylewana, świadczy tylko i wyłącznie o naszej niewiedzy. A przecież woda z kiszonych ogórków jest równie wartościowa co same ogórki! Jest przede wszystkich źródłem kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych, które nie tylko zmieniają zwykłą wodę w eliksir zdrowotności, ale również nadają mu orzeźwiającego lekko kwaskowatego smaku. To jednak nie wszystko – zawiera ona naprawdę sporo witamin i składników mineralnych. Oczywiście sok z kiszonych ogórków to bogactwo witaminy C. W nieco mniejszej ilości znajdują się w niej witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, E i K. Do tego składniki mineralne – sód, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, miedź i wapń oraz wiele innych prozdrowotnych substancji.

sok z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych: właściwości

Jest wiele powodów, dla których woda z kiszonych ogórków powinna znaleźć się w naszej diecie! Dostarcza ona probiotyków, witamin i składników mineralnych, tym samym sok z ogórków kiszonych właściwości prozdrowotnych ma naprawdę dużo. Poprzez swój unikalny skład w sposób kompleksowy oddziałuje na organizm, wzmacniając go i wspomagając jego oczyszczenie. Jednak jako źródło naturalnych probiotyków przede wszystkim wpływa niezwykle korzystnie na jelita! A jak wiadomo zdrowe jelita to lepsza odporność i lepszy nastrój! Lekarze są zgodni, że dbając odpowiednio o jelita i o ich florę bakteryjną, zapewniamy sobie dobre samopoczucie i ograniczamy ryzyko zaburzeń nastroju i wystąpienia stanów depresyjnych, jak również wspieramy naturalną odporność organizmu (nie tylko probiotyki będą działały wzmacniająco na układ immunologiczny, zadba o niego również witamina C)! Już samo to wystarczy jako powód, aby regularnie pić sok z kiszonych ogórków.

W jaki jeszcze sposób sok z kiszonych ogórków może „zmienić życie na lepsze”? Regularnie spożywany wywiera dobry wpływ nie tylko na prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit, ale i na funkcjonowanie układu pokarmowego, co korzystnie odbija się na kondycji całego organizmu. Jedząc kiszonki i pijąc wodę z kiszonych warzyw, w znaczący sposób można wspomóc perystaltykę jelit, poprawić przemianę materii i zwiększyć wchłanianie substancji odżywczych, ograniczyć wzdęcia i występowanie zaparć. Dzięki temu, że uszczelnione zostają ściany jelit, przenikanie różnych szkodliwych substancji do krwiobiegu jest zahamowane. Nie tylko jelita skorzystają na szklaneczce kwaśnego napoju dziennie. Wystarczy pić sok z kiszonych ogórków a wątroba od razu się odwdzięczy, przyspieszając metabolizm glukozy i lipidów!

Sok z kiszonych ogórków jest bardzo polecany do picia podczas antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Gdy antybiotyk niszczy wszystko na swojej drodze, woda z kiszonych ogórków jako źródło kwasu mlekowego przychodzi z pomocą – obniża pH w jelitach, co sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii. Jest jeszcze jeden ważny powód, dla którego warto pić sok z ogórków kiszonych, właściwości tego napoju, jak twierdzą naukowcy, są bowiem niezwykłe! Mianowicie wykazuje on działanie antynowotworowe (może ograniczać ryzyko raka jelita grubego i raka żołądka).

Sok z kiszonych ogórków pomaga przywrócić równowagę elektrolitową (zawiera m.in. potas i sód), poprawia gospodarkę wodno-zasadową organizmu i przyczynia się do zwiększenia jego wydajności. Takie właściwości docenią osoby, które cierpią z powodu bolesnych skurczów mięśni, sok będzie również pomocny w przypadku zespołu niespokojnych nóg. Mało tego, woda z kiszonych ogórków powinna wejść na stałe do diety osób aktywnych fizycznie i sportowców. Świetnie zastępuje popularne napoje izotoniczne – nawadnia i uzupełnia utracone elektrolity, co pozwala szybko przywrócić siły po intensywnym wysiłku fizycznym. Pity przed treningiem i w jego trakcie zapobiega zakwasom i skurczom mięśni. Ze względu na dużą zawartość elektrolitów i skuteczne działanie nawadniające sok z kiszonych ogórków będzie przydatny również dla osób, które „przedawkowały” alkohol. Nie od dziś wiadomo, że to dobre lekarstwo na kaca! Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i neutralizuje niekorzystny wpływ alkoholu na organizm. Do tego pomaga zwalczyć nieświeży oddech, likwiduje zgagę i ogranicza ból głowy.

Sok z kiszonych ogórków dla urody i zgrabnej sylwetki

Wysoka zawartość cynku i witamin z grupy B korzystnie wpływa na stan skóry i jej wytworów – włosów i paznokci. Również zastrzyk witaminy C wpłynie dobrze na skórę. Jako silny antyoksydant neutralizuje ona wolne rodniki, tym samym ogranicza procesy przedwczesnego starzenia. Tak więc wodę z kiszonych ogórków można określić mianem napoju upiększającego, który dodatkowo pomaga gubić nadprogramowe kilogramy! Dzięki temu, że sok z kiszonych ogórków zapewnia lepszą pracę jelit i przemianę materii, wspomaga trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów, a także wspiera efektywniejsze usuwanie toksyn z organizmu, nie tylko lepiej się czujemy, ale i lepiej wyglądamy. Ponadto pomaga on usuwać zalegającą w organizmie wodę, co zmniejsza obrzęki! Woda z kiszonych ogórków zapewnia uczucie sytości (zawiera błonnik), przy tym jest niskokaloryczna!

Sok z kiszonych ogórków można traktować również jako wsparcie w przypadku różnych schorzeń i problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem niektórych narządów. U osób, u których występuje zwiększony poziom cukru we krwi i u osób chorych na cukrzycę woda z kiszonych ogórków będzie stanowiła dodatkową pomoc w regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo napój ten wspiera wyrównywanie stężenia lipidów we krwi. Szczególnie rekomendowany jest również dla osób z kandydozą i grzybicami, a także osób z chorobą wrzodową. Jeśli ktoś chce zrobić małe odrobaczanie organizmu, warto wybrać sok z kiszonych ogórków, który jest jednym z najlepszych naturalnych środków przeciwpasożytniczych!

Czy wszyscy mogą pić sok z kiszonych ogórków?

Fakt, że sok z kiszonych ogórków jest wartościowy i zdrowy, nie oznacza, że można go pić całkowicie bez ograniczeń. Szklanka dziennie to ilość całkowicie wystarczająca (najlepiej pić go przed posiłkiem – wtedy skuteczniej wspiera trawienie). Woda z kiszonych ogórków to dobra baza dla warzywno-owocowych koktajli, np. wraz z kefirem, czosnkiem i koperkiem stworzy prawdziwą orzeźwiającą bombę witaminową. Kto nie powinien pić soku z ogórków kiszonych? Nie jest on zalecany dla osób z nadciśnieniem i z problemami z nerkami (zawiera sporo sodu). Dodatkowo ze względu na powstającą w procesie fermentacji histaminę ostrożność powinni zachować alergicy, gdyż po wypiciu soku z kiszonych ogórków mogą pojawić się u nich takie objawy jak katar, łzawienie oczu, pokrzywka.

Jest naprawdę sporo powodów, dla których warto pić sok z ogórków kiszonych. Trzeba jednak pamiętać o jednym! Korzystna dla zdrowia jest tylko prawdziwa woda z ogórków kiszonych, właściwości soku z ogórków kiszonych z dodatkiem przyspieszaczy (np. z dodatkiem octu) są znikome! Najlepiej więc będzie samodzielnie kisić ogórki lub kupować je u zaufanych sprzedawców. Warto również sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością, gdzie często sprzedawane są ekologiczne soki z kiszonych warzyw, w tym sok z kiszonych ogórków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*