Produkty przyspieszające spalanie tłuszczu

Osoby stosujące dietę odchudzającą mają nadzieję na szybką utratę zbędnych kilogramów, a zwłaszcza na redukcję tkanki tłuszczowej, będącej główną przyczyną nadwagi i otyłości. Nie trzeba się głodzić, aby uzyskać pożądane efekty odchudzania. Do swojego codziennego jadłospisu wystarczy wprowadzić produkty, które przyspieszają spalanie tłuszczu.



Naturalne sposoby przyspieszenia metabolizmu

Istnieją produkty, które przyspieszają naturalny proces metabolizmu. Są one powszechnie dostępne i z reguły mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Między innymi mogą to być przyprawy, dodawane do innych potraw:
 

  • chilli, pieprz cayenne,
  • imbir,
  • czosnek,
  • cynamon.

Papryczki chilli są bardzo ostre i nadają potrawom pikantności. Zawierają kapsaicynę, podnoszącą termogenezę i zwiększającą przemianę materii.  W swoim składzie kapsaicynę zawiera również imbir. Czosnek jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale wspomaga pracę układu trawiennego i krwionośnego, usprawniając procesy trawienia. Cynamon wspomaga wydzielanie insuliny przez trzustkę i pozwala na właściwy metabolizm glukozy, która nie jest odkładana w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, przyprawa ta obniża apetyt.

Osoby na dietach odchudzających powinny na co dzień pić zieloną herbatę i produkty mleczne fermentujące. W herbacie zawarte są katechiny i teina, które przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej, zwiększając stężenie w organizmie człowieka noradrenaliny, odpowiedzialnej za zwiększone wytwarzanie energii z tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zmniejsza apetyt. Mleczne produkty fermentowane, w tym kefiry i maślanki, mają działanie wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejszają apetyt.


Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić dla przyspieszenia utraty tłuszczu z organizmu:

·         owoce morza,

·         ryby morskie,

·         cielęcinę,

·         owoce cytrusowe,

·         olej lniany,

·         orzechy,

·         oliwa z oliwek.

Na diecie zaleca się ponadto spożywanie pełnoziarnistych produktów będących cennym źródłem błonnika. Składnik ten spowalnia wchłanianie cukrów i zapobiega ich przemianie w tłuszcz. Daje na długi czas uczucie sytości i wspomaga odchudzanie.

Dieta i wysiłek fizyczny

Nie można oczekiwać, że zaczniemy radykalnie tracić zbędne kilogramy, a nasza sylwetka widocznie się wysmukli, jeśli nie będziemy wykonywać żadnych ćwiczeń. Należy podkreślić, że podstawowym sposobem na utratę tkanki tłuszczowej są treningi. W połączeniu z odpowiednią dietą przynoszą one pożądane rezultaty i pozwalają na kształtowanie wymarzonej figury. 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*