Naturalne środki na zgagę
RedakcjaZgaga to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość. W aptekach nie brakuje specyfików łagodzących te objawy, zanim jednak sięgniemy po farmaceutyki, warto spróbować domowych sposobów radzenia sobie ze zgagą.
Pierwszym z nich jest po prostu wyeliminowanie z codziennego jadłospisu pokarmów, po których jest nam niedobrze. Dotkliwe pieczenie w przełyku może się pojawić po zjedzeniu np. smażonej kiełbasy albo wypiciu mocnej kawy. Każdy organizm reaguje inaczej, dlatego warto obserwować, po jakich posiłkach zgaga się nasila. Obowiązkowo odstawiamy wszelkie używki (papierosy, alkohol, duże ilości kawy, etc.), rezygnujemy ze słodyczy i napojów gazowanych.
Regularne posiłki zawsze pomagają
Ważną rzeczą jest także ograniczanie porcji. Zgaga pojawia się zwykle wtedy, gdy żołądek jest przepełniony jedzeniem, lepiej więc przygotowywać sobie w ciągu dnia większą liczbę posiłków, ale mniejszych niż do tej pory. Warto też jadać zawsze o tej samej godzinie. Układ pokarmowy dużo lepiej wtedy funkcjonuje i pozbywamy się wielu problemów gastrycznych. Ponadto, nie wolno się objadać przed snem – kolację szykujemy najpóźniej na dwie godziny przed położeniem się do łóżka. Ostatni posiłek powinien być lekkostrawny, wolny od tłuszczu, najlepiej złożony z dużej ilości białek. Przed snem unikamy słodyczy, bardzo pikantnych przypraw oraz mocnej kawy i herbaty. Zgaga często towarzyszy nadwadze, nie zaszkodzi więc przejście na zdrowszą dietę i zgubienie nadprogramowych kilogramów. Nie leż po jedzeniu!
Po posiłku mamy naturalną potrzebę odpoczynku. Zwłaszcza gdy posiłek był syty, najchętniej od razu oddalibyśmy się przyjemnej sjeście. To błąd, bo przy leżeniu albo siedzeniu w pozycji półleżącej treść żołądkowa ma tendencję do cofania się i stąd niechciana zgaga. Po posiłku powinno się jak najdłużej pozostawać w pozycji stojącej, a jeśli koniecznie musimy siedzieć, to starajmy się utrzymać plecy proste, bez garbienia, tak by żebra nie naciskały na żołądek. Nie powinno się tuż po jedzeniu wykonywać prac wymagających dużego wysiłku, schylać się, a nawet nosić zbyt obcisłych ubrań.
Nie zawsze uda się zapobiec atakowi zgagi. Na szczęście jest kilka naturalnych metod walki z tą dolegliwością: – Soda oczyszczona. W szklance wody rozpuszczamy łyżeczkę sody, możemy dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Metoda niewskazana dla kobiet w ciąży. – Herbatki ziołowe. Pieczenie w przełyku może ugasić ciepły napar z kminu rzymskiego, anyżku, kopru włoskiego, kardamonu, prawoślazu lekarskiego, cynamonowca, rdestu wielokwiatowego, rumianku, mięty. Herbatki ziołowe warto pić także wtedy, gdy nic nam nie dolega, w ramach profilaktyki. Jeśli nie mamy pod ręką żadnych z tych ziół, pomóc może zwykła, czarna herbata, ale bardzo słaba, z dodatkiem soku z cytryny oraz imbiru. – Imbir. Świeży korzeń ścieramy i zalewamy wrzątkiem – na jedną szklankę wystarczy łyżeczka tej przyprawy. Możemy też zamiast naparu po prostu żuć kawałek imbiru do czasu, aż zgaga ustąpi. – Ocet jabłkowy. Wystarczy wypić jedną łyżeczkę zaprawioną odrobiną miodu. – Bezcukrowa guma do żucia. – Soki warzywne, zwłaszcza z ogórka, buraka i marchewki, koniecznie świeżo wyciśnięte, bez dodatku cukru. Skuteczne są też kawałki selera zjedzone po posiłku oraz banany. – Szklanka ciepłego mleka, najlepiej odtłuszczonego albo z maksymalnie 1,5 proc. zawartością tłuszczu. Zamiast mleka, możemy też zjeść jogurt naturalny. – Orzeszki ziemne oraz migdały, koniecznie bez soli i w umiarkowanych ilościach. – Lukrecja. Najlepsza przy walce ze zgagą będzie guma do żucia na bazie ekstraktu z lukrecji albo leki z korzenia lukrecji gładkiej, bez glicyryzyny w składzie.Jak pozbyć się zgagi?
Dodaj komentarz