Miód starym – nowym antybiotykiem

Wiele produktów spożywczych wykorzystywany w niemalże każdej kuchni w Polsce, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zaliczyć można do nich niewątpliwie miód naturalny. Obecnie naukowcy również potwierdzili, że jest on naturalnym antybiotykiem, który może być nawet skuteczniejszy w zastosowaniu niż farmaceutyki.



Jakie właściwości posiada miód?

Miód jest jednym z naturalnych znanych ludzkości od wieków leków, które zwalczają chorobotwórcze bakterie. Patogeny są niszczone, a przy tym nie pojawiają się żadne skutki uboczne terapii z zastosowaniem miodu, w przeciwieństwie do antybiotykoterapii. Antybiotyki choć skuteczne w leczeniu wielu schorzeń, zabijają również dobroczynną florę bakteryjną w jelitach i obniżają naturalną odporność organizmu człowieka. Dlatego jeśli jest to możliwe, należy unikać ich stosowania. Miód natomiast może je skutecznie zastąpić w wielu przypadkach, a jego regularne picie pozwala na zwalczanie infekcji bakteryjnych już w zarodku.

Badania naukowe dotyczące miodu

Podczas 247 Spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS)  przedstawiono interesujące informacje dotyczące miodu i jego zastosowania jako naturalnego leku, radzącego sobie nie tylko z bakteriami, ale nawet z wirusami. Takie właściwości miód posiada dzięki zawartości dużej ilości cukrów, które działają osmotycznie. Wysysają wodę z komórek bakteryjnych, doprowadzając do odwodnienia i ich obumarcia.

Dr Susan M. Meschwitz przeprowadziła wielokrotnie badania nad miodem, które potwierdziły, że posiada on wyjątkowe zdolności w zakresie zwalczania infekcji. Dzięki temu utrudnia on w organizmie człowieka rozwój patogennych zmian i przyczynia się do poprawy naturalnej odporności organizmu. Hamuje rozwój biofilmu, tj. błony biologicznej bakterii, odpowiadającej za odporność bakterii na czynniki bakteriobójcze.

Miód posiada dowiedzione działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Jego regularne przyjmowanie osłabia działanie chorobotwórczych bakterii, sprawia, że są one bardziej podane na konwencjonalne leczenie. Dzięki miodowi i dodawaniu go m.in. do herbaty lub wody można zakłócić porozumiewania się bakterii z innymi patogenami i rozprzestrzenianie się infekcji.

Przy naturalnym leczeniu się w czasie infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz w ramach profilaktyki przeziębienia i grypy, warto przyjmować miód manuka, który posiada w swoim składzie methylglyxal w dużych ilościach, co pozwala mu skutecznie walczyć z bakteriami. Poza tym miód ten obniża ciśnienie, działa jak naturalny probiotyk, podnosi odporność i zwiększa wydzielanie żółci.  



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*