Kurkuma – przyprawa dla wzrostu odporności organizmu

Kurkuma to przyprawa, o charakterystycznym, żółtym zabarwieniu. Znana jest ludzkości od tysięcy lat, nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako lekarstwo, które ma cenne właściwości lecznicze.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma zawiera kurkuminę, czyli związek chemiczny, uznawany za naturalny środek przeciwnowotworowy. To pochodząca z Indii przyprawa, otrzymywana z korzenia rośliny nazywanej ostryżem. Kurkuma bywa nazywana również ostryżem, szafranicą, szafranem indyjskim, żółcieniem lub żółtym imbirem.

Kurkumina ma żółty, silny barwnik stosowany w barwieniu produktów spożywczych już od 600 r. p.n.e.W dawnych czasach w Chinach była ona stosowana do leczenia chorób układu oddechowego, niedrożności wątroby, przy wrzodach żołądka, stanach zapalnych stawów lub do łagodzenia skurczów menstruacyjnych.

W kurkumie istnieje związek o nazwie tumeron, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Może wspomagać procesy regeneracyjne w ośrodkowym układzie nerwowym, dlatego istnieje możliwość stosowania kurkumy wspomagająco w leczeniu choroby Alzheimera czy w okresie rekonwalescencji po udarze mózgu.

Właściwości kurkumy

Cenne właściwości lecznicze kurkumy zostały potwierdzone na drodze naukowej. Między innymi posiada ona udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, a także antyoksydacyjne i antyseptyczne. Można ją wykorzystywać w postaci środka farmaceutycznego radioochronnego i kardioochronnego.

National Cancer Institute określił, że kurkuma jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków o działaniu antynowotworowym.

Jak korzystać z kurkumy?

Kurkuma jest w stanie chronić organizm człowieka przed wszelkimi infekcjami czy rozwojem groźnych nowotworów, jeśli będzie produktem niepodrobionym, bez domieszek, dobrej jakości. Jej uprawa powinna być prowadzona bez użycia środków chemicznych. Najlepiej kupować do celów leczniczych kurkumę, która nie została wyprodukowana w Chinach. Większość tamtejszych upraw jest zanieczyszczona metalami ciężkimi.

University of Maryland Medical Center podaje, w jakich dawkach spożywać kurkumę dla zwiększenia odporności organizmu na stany zapalne, raka, choroby kardiologiczne czy schorzenia układu pokarmowego:

·         od 1,5 do 3 g na dobę korzenia kurkumy,

·         1-3 g na dobę w przypadku suszonego, sproszkowanego korzenia,

·         400-600 mg 3 razy dziennie dla kapsułek zawierających kurkuminę,

·         30-90 kropli dziennie dla płynnego ekstraktu,

·         15-30 kropli 4 razy na dobę dla nalewki.

W zależności od ośrodka badawczego zaleca się przyjmowanie kurkumy rozpuszczonej w wodzie lub w tłuszczu, np. w oliwie z oliwek, pełnotłustym mleku czy oleju kokosowym. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*