Domowe sposoby na zaparcia
RedakcjaZaparcia to powszechny problem, który potrafi skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie i wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: ból brzucha, wzdęcia, brak apetytu oraz uczucie pełności. Zamiast od razu zaczynać od farmaceutyków dostępnych w aptekach, warto wdrożyć domowe sposoby na zaparcia, które pomogą pozbyć się uciążliwej dolegliwości.
Zaparcie – co to jest i jaka jest przyczyna ich wystąpienia
Zatwardzenie to zaburzenie wypróżniania, polegające na nieregularnym i rzadkim oddawaniu stolca (zakłada się, iż rzadziej niż 3 razy na tydzień). Podczas wypróżniania odczuwalny może być ból oraz stałe uczucie niepełnego usunięcia zawartości zalegającej w jelitach. Do wystąpienia zaparcia przyczynia się nieprawidłowa perystaltyka jelit, która odpowiedzialna jest za przesuwanie niestrawionych resztek pokarmu w kierunku odbytnicy. Zaparcie wywołane może być również niewłaściwą dietą, niezdrowym trybem życia i stresem, jednakże dolegliwość może wskazywać również na poważniejsze choroby, takie jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, stwardnienie rozsiane, guz rdzenia kręgowego czy przepuklinę. W przypadku, gdy zastosowane domowe sposoby na zaparcia i farmaceutyki nie przynoszą zadowalających rezultatów, konieczna jest wizyta u lekarza, który zaleci specjalistyczne badania. Problemy z zaparciami mogą być również spowodowane przyjmowaniem niektórych leków, zalicza się do nich między innymi: środki przeciwbólowe, leki uspokajające czy preparaty z żelazem.
Domowe sposoby na zaparcia – odpowiednia dieta
Podstawową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Wiele produktów, które znajdziemy w codziennym jadłospisie wykazuje działanie zapierające, w związku z tym ich częste spożywanie nie jest wskazane dla osób, które mają skłonności do występowania zaparć, znajdziemy wśród nich: mocną czarną herbatę, borówki, marchew, białe pieczywo, banany, krowie mleko oraz produkty mleczne. Najskuteczniejszym sposobem na samodzielne leczenie zaparć w domowym zaciszu jest zmiana nawyków żywieniowych i włączenie do codziennej diety produktów, które usprawnią perystaltykę jelit oraz zmiękczają i ułatwiają przesuwanie się w jelitach mas kałowych. W diecie osoby borykającej się z zaparciami nie może zabraknąć artykułów spożywczych zawierających w składzie duże ilości błonnika, który nie tylko przyśpiesza pracę układu pokarmowego, ale również wpływa na objętość i konsystencję kału. Głównym źródłem błonnika pokarmowego są rośliny w mniej lub bardziej przetworzonej formie – zaliczamy do nich produkty zbożowe (otręby, płatki owsiane, pieczywo razowe i pełnoziarniste), warzywa ( ziemniaki, brokuł), owoce, rośliny strączkowe oraz orzechy. Według tradycji medycyny ludowej na zaparcia skuteczny okazać może się również kompot z rozmoczonych, suszonych śliwek – suszone śliwki zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika niż surowe śliwki! W celu unormowania pracy jelit zaleca się również przyjmowanie dużej ilości płynów – minimum 2,5-3 litra dziennie.
Zioła jako skuteczny sposób na zaparcie
Domowe sposoby na zaparcia to nie tylko wdrożenie odpowiedniej diety oraz regularne spożywanie płynów, ale również terapia ziołami. Do ziół regulujących wypróżnianie zaliczamy między innymi senes – glikozydy antranoidowe zawarte w senesie działają przeczyszczająco oraz przyśpieszają i ułatwiają przemieszczanie treści w jelitach. Podczas domowej kuracji ziołami można zastosować także babkę płesznik, korę kruszyny i rzewień w postaci naparu.
Autor: Patrycja Trendel, i-Apteka.pl
Dodaj komentarz