Dieta podczas zażywania antybiotyku

Antybiotyki to preparaty wykorzystywane do leczenia wszelkiego rodzaju infekcji bakteryjnych. Większość z nich działa na zasadzie likwidowania drobnoustrojów – niestety nie tylko tych złych, ale również dobrych, które odpowiadają za zachowanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej. Jak powinna wyglądać dieta podczas zażywania antybiotyku, jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie, aby szybko wrócić do dobrej formy?

Dieta podczas zażywania antybiotyku – produkty fermentowane

W procesie przywracania właściwej mikroflory jelitowej mogą pomóc nie tylko probiotyki dostępne w aptekach, ale także wszelkiego rodzaju produkty fermentowane. Chronią one ścianki jelit przed szkodliwymi bakteriami oraz hamują rozmnażanie się szkodliwych bakterii. Przeprowadzone przez naukowców badania dowiodły również, iż spożywanie produktów fermentowanych podczas antybiotykoterapii zapobiega występowaniu biegunki oraz zmniejsza podatność na alergię. Podczas wyboru naturalnych substancji osłonowych należy dokładnie zapoznać się ze składami, jak i informacjami o wybranych artykułach spożywczych. Na produktach, które mogą być stosowane jako preparaty probiotyczne powinna znaleźć się informacja, iż bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka, na opakowaniu powinna znaleźć się również nazwa szczepu i gatunku bakterii. Wśród dobrych drobnoustrojów, które można znaleźć w produktach fermentowanych, takich jak: jogurty, zsiadłe mleko, maślanki, kefiry, kiszona kapusta, kiszone ogórki czy serach błękitnych wyróżnić można między innymi: szczepy Lactobacillus.

dieta w antybiotykoterapii

Jadłospis bogaty w warzywa i owoce

Podczas stosowania leków zwalczających infekcje bakteryjne należy szczególnie zadbać
o uzupełnienie niedoborów witamin w organizmie. Dieta podczas zażywania antybiotyku powinna być bogata w warzywa, owoce oraz świeżo wyciskane soki. Dla wzmocnienia układu odpornościowego warto wdrożyć w jadłospis: natkę pietruszki, brokuły, brukselki, paprykę, czarną porzeczkę, owoce dzikiej róży oraz truskawki – zawierają one duże ilości witaminy C. W menu nie powinno także zabraknąć zielonych warzyw liściastych, takich jak: jarmuż, szpinak, sałata – dostarczają one do organizmu witaminy K oraz witaminy z grupy B. W trakcie przyjmowania antybiotyków wskazane jest spożywanie czosnku, chrzanu, cebuli oraz miodu – przedstawione składniki wykazują właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze oraz mobilizują układ odpornościowy do walki z infekcją.

Czego unikać podczas przyjmowania antybiotyków?

Dieta podczas zażywania antybiotyku to nie tylko wdrożenie do jadłospisu produktów fermentowanych, ale także wyeliminowanie niektórych artykułów spożywczych. Podczas przyjmowania antybiotyków należy unikać produktów mogących zaburzyć wchłanianie leku, a tym samym zmniejszyć jego działanie. Właściwości lecznicze preparatów stosowanych podczas infekcji bakteryjnych, mogą zostać zakłócone przy łączeniu ich z owocami cytrusowymi – niezalecane jest popijanie leków sokami cytrusowymi, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Dieta podczas zażywania antybiotyku nie powinna być bogata w wapń, bowiem może on ograniczyć wchłanianie leku nawet o połowę. Podczas antybiotykoterapii należy unikać produktów, które zawierają w składzie cukier – sprzyja on namnażaniu się w układzie pokarmowym drożdżaków, które wypierają z jelit pożyteczne bakterie. W trakcie leczenia antybiotykami nie powinno przyjmować się substancji multiwitaminowych, ponieważ mogą one stanowić pożywkę dla bakterii chorobotwórczych.

Autor: Patrycja Trendel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*