Czy w jaskrze ważną rolę odgrywa dieta?

Jaskra to choroba oczu. Dieta odgrywa kluczową rolę w poziomie lipidów, cukru, nawet ryzyku rozwoju niektórych nowotworów. Czy może również wywierać wpływ na ryzyko rozwoju jaskry? Czy może wyleczyć jaskrę? Które pokarmy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju jaskry? Z jedzenia czego powinno się zrezygnować dla dobra swoich oczu? Z pomocy jakich ziół można skorzystać?

dieta a jaskraCzym jest jaskra?

Jaskra to schorzenie okulistyczne charakteryzujące się wzmożonym ciśnieniem wewnątrzgałkowym wynikającym w utrudnionego odpływu cieczy wodnistej na skutek blokady kąta przesączania. Długo utrzymujące się wysokie ciśnienie wewnątrzgałkowe może doprowadzić do wtórnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i trwałych zaburzenia widzenia. Głównym sposobem leczenia jaskry są preparaty farmakologiczne odblokowujące kąt przesączania, zmniejszające produkcję cieczy wodnistej i uwodnienie ciała szklistego wewnątrz gałki ocznej, zmniejszając jej ciśnienie.

Jaki związek z jaskrą ma dieta?

Po pierwsze, czynnikami ryzyka rozwoju jaskry są między innymi cukrzyca i wysoki poziom cholesterolu.

  • Nadmierne stężenie lipidów, o ile nie stanowi konsekwencji zaburzeń genetycznych, wynika z nieprawidłowej diety.
  • Cukrzyca natomiast, z wyjątkiem cukrzycy typu 1, najczęściej występuje wtórnie do nadwagi. Otyłość to również wynik złego odżywiania.

Po drugie, zidentyfikowano pewne produkty pokarmowe, zmniejszające ryzyko rozwoju jaskry.

Które pokarmy zmniejszają ryzyko jaskry?

Działania mające na celu redukcję ryzyka rozwoju jaskry są wyjątkowo istotne, gdyż choroba ta nadal pozostaje nieuleczalna. W związku z tym, skoro istnieje możliwość oddalenia tego schorzenia od swoich gałek ocznych, warto spróbować.

  • Ochronnie działają substancje zawarte w owocach, takich jak ananasy, maliny, truskawki i owoce cytrusowe, głównie pomarańcze.
  • Kolorowe owoce i warzywa generalnie wspomagają pracę gałek ocznych, zapobiegając nie tylko jaskrze, ale również innym schorzeniom okulistycznym. Najpopularniejsze są zdecydowanie czarne jagody. Ponadto ogórek, marchew, brokuły, sałata, buraki, seler, pietruszka, borówki, czarna porzeczka, powinny również na stałe zagościć na talerzu.
  • Tłuste ryby morskie, czyli przede wszystkim makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka śledź, mają zdolność obniżania ciśnienia wewnątrzgałkowe, zmniejszając prawdopodobieństwo rozwoju jaskry. Ich regularne spożywanie może mieć wiele korzystnych dla zdrowia efektów, od redukcji cholesterolu, ciśnienia tętniczego do poprawy funkcji gałki ocznej.
  • W przypadku braku dostępu do tłustych morskich ryb bądź innych preferencji smakowych, można wspomóc się tranem w kapsułkach, wykazującym podobne do nich działanie.
  • Witamina C ma zdolność obniżania ciśnienia wewnątrzgałkowego. Dodatkowo poprzez swoje działania umożliwiające produkcję wartościowego kolagenu, poprawia stan strukturalny gałki ocznej. Bogate w kwas askorbinowy pokarmy to głównie czarna porzeczka i czerwona papryka, ale także truskawki, kalafior, szpinak, pomidory, pomarańcze, cytryny i kiszona kapusta.
  • Zauważono, że u osób z jaskrą częściej niż u pozostałych członków społeczeństwa występują niedobory cynku i chromu. Wyrównanie składu tych mikroelementów korzystnie wpływa na pracę gałki ocznej. Cynk wywiera pozytywne działanie na zmniejszanie prawdopodobieństwa jaskry między innymi poprzez wpływ na normalizację poziomu cholesterolu we krwi. Alkohol obniża poziom tego pierwiastka, dlatego chcąc zachować zdrowe oczy, powinno się z niego zrezygnować. Produkty bogate w cynk to ryby, chude mięsa, głównie drób, ostrygi, kasze, chleb pełnoziarnisty. Chrom również obniża stężenie lipidów, redukując w ten sposób ryzyko rozwoju jaskry. Dodatkowo podnosi poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu – HDL. Warto zatem jeść produkty oparte na drożdżach, które są najlepszym źródłem tego pierwiastka. Poza tym dużo go w jabłkach, wołowinie, kukurydzy, kaszach i chlebie pełnoziarnistym.
  • Korzystnym działaniem w przypadku obniżania szans rozwoju jaskry cechuje się także tiamina, czyli witamina B1. Jej także brakuje większości chorym na jaskrę. Warto zatem uzupełnić niedobory, zanim dojdzie do powstania choroby. Witaminę B1 spotkać można w większości produktów żywnościowych, ale zdecydowanie najwięcej jej w wątrobie, grochu, fasoli, orzechach i słoneczniku. Alkohol obniżania poziom tiaminy, dlatego nie powinien być obecny w diecie osób zagrożonych jaskrą.

 {:PAGE_BREAK;:}

Czego nie powinno się jeść, by uniknąć rozwoju jaskry?

Zdecydowanie najgroźniejsze dla rozwoju jaskry są pokarmy bogate w tłuszcze. W tym celu powinno się unikać:

– tłustych mięs- głównie wieprzowiny, kaczki, gęsi,

– tłustych serów, zwłaszcza żółtego sera,

– masła,

– śmietany,

– żółtka jaj,

– podrobów- nerek, wątroby, serc,

– pasztetów,

– boczku,

– czekolady, ciasta francuskiego, generalnie wszelkich słodyczy.

Czy dieta może wyleczyć jaskrę?

Odpowiednie żywienie ma na celu przede wszystkim zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju jaskry. W przypadku istniejącej choroby dieta może odgrywać rolę leczenia uzupełniającego, nigdy jednak podstawowego. Jaskra jest poważną chorobą, obarczoną ryzykiem niebezpiecznych powikłań, nawet ślepoty, wymagającą zdecydowanego działania lekarskiego. Jak dotąd uważa się ją za schorzenie nieuleczalne, pozwalające się jednak kontrolować i wymagające stałej okresowej obserwacji.

Które zioła mogą być pomocne z zmniejszaniu ryzyka jaskry?

  • Borówka amerykańska poprzez hamowanie rozkładu witaminy C, poprawia stan kolagenu w obrębie gałki ocznej i zmniejsza ciśnienie wewnątrzgałkowe.
  • Konopie indyjskie zmniejsza wysokość ciśnienia wewnątrzgałkowego. Zwykle jednak z uwagi na działania współtowarzyszące nie jest stosowane.
  • Stres i przemęczenie powodują wzrost ciśnienia w obrębie gałki ocznej. Zioła o działaniu wyciszającym, uspokajającym, redukującym napięcie, jednocześnie wywierają korzystny efekt na stan oczu. Najczęściej w tym celu stosuje się napary z melisy, mięty, poza tym żeń-szeń czy walerianę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*