Czy kuracje ziołami są dobre na odchudzanie?

W odchudzaniu najczęściej chodzi o to, by ograniczyć w swoim pożywieniu liczbę kalorii. Nie zawsze to jednak wystarczy, dlatego wiele osób sięga po różnego rodzaju wspomagacze, w tym zioła. Czy są one skuteczne?



Co dają zioła w diecie?

Zioła od wieków znane są ze swoich właściwości oczyszczających i wzmacniających. Dzięki temu, że usprawniają pracę organizmu, metabolizm wraca do normy i łatwiej jest spalić nadmiar kalorii. Zioła zwiększają odporność na infekcje, usuwają wolne rodniki i są cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych, dlatego są znacznie zdrowsze od syntetycznych suplementów diety.

Zioła sprawiają, że przemiana materii zachodzi znacznie szybciej, a do tego organizm oczyszcza się z zalegających toksyn. Zioła są bardzo pomocne przy detoksach, które przyspieszają odchudzanie – w ciągu trzech dni ogranicza się jadłospis do ziołowych naparów oraz ewentualnie niewielkich porcji warzyw i owoców. Można też włączyć zioła do dowolnej diety niskokalorycznej – napary z ziół wypija się codziennie rano i wieczorem.

Jakie zioła są najlepsze?

Najskuteczniejsze zioła na odchudzanie to:

– Yerba Mate, czyli herbatka z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate jest bogata w alkaloidy, minerały, witaminy, polifenole i antyoksydanty. Po jej wypiciu szybko pojawia się uczucie sytości, przemiana materii przyspiesza, a poziom glukozy i insuliny spada, dzięki czemu ciało zaczyna spalać zapasy tłuszczu w tkankach. Yerba Mate działa też pobudzająco, dlatego jest dobrą alternatywą dla kawy.

– Herbata czerwona, nazywana często „pogromcą tłuszczu”. Skuteczność czerwonej herbaty przy odchudzaniu została potwierdzona klinicznie, pod warunkiem jednak, że herbatę pije się bez cukru. Pu-erh spala tkankę tłuszczową, usprawnia metabolizm, oczyszcza organizm i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Zawiera przy tym mnóstwo minerałów, witaminę C, przeciwutleniacze, garbniki, flawonoidy.

– Mniszek pospolity. Napar z mniszka obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę wątroby, usuwa toksyny i poprawia przemianę materii.

– Kruszyna pospolita. Napar z tej rośliny ma działanie przeczyszczające i wspomaga pracę jelit, dzięki czemu układ pokarmowy lepiej trawi pokarmy. Napoje z kruszyny dostarczają dużo soli mineralnych, flawonoidów, saponin i garbników.

– Babka płesznik, podbiał, ziele bratka, kwiat akacji, siemię lniane. Są to zioła, które po wypiciu dają szybko uczucie pełnego żołądka, dzięki czemu zmniejsza się apetyt i nie ma pokusy, by sięgać po przekąski pomiędzy posiłkami.

Nie przesadzać z ilością

Zioła są zdrowe i naturalne, ale w nadmiarze nawet one mogą poważnie zaszkodzić. Zioła są doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej, ale tylko wtedy, gdy spożywa się je w zalecanych ilościach. W ciągu dnia powinno się wypijać maksymalnie dwie szklanki naparu, bo większe ilości ziół mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń w pracy układu pokarmowego. Nie wolno też łączyć ziół z wieloma lekarstwami, dlatego osoby biorące jakieś medykamenty muszą swoją ziołową dietę skonsultować z lekarzem.

Zioła kupujemy wyłącznie w sprawdzonych aptekach i sklepach zielarskich. Samodzielne zbieranie ziół nie jest dobrym pomysłem, ponieważ wymagają one specjalnej obróbki, w przeciwnym razie mogą być toksyczne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*