Czy aspartam jest bezpieczny?

Aspartam – niepozorny słodzik, oznaczony kodem spożywczym E951 wywołał wśród naukowców, jak i potencjalnych konsumentów wiele kontrowersji. Słodzik wykorzystywany jest w ponad 6000 tysiącach produktów spożywczych, lekach i suplementach diety – posiada znikomą ilość kalorii, a dodatkowo jest o 200 razy słodszy niż biały cukier! Brzmi pięknie, lecz czy rzeczywiście słodziutki aspartam może być spożywany bez obaw o zdrowie?

Aspartam jako klucz do sukcesu po zgrabną sylwetkę?

Według wiedzy i badań przeprowadzonych przez naukowców aspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych, który znajduje się w większości produktów spożywczych określonych jako „light”. Zadanie słodziku jest niezwykle proste: mało kalorii a duża słodycz, która rekompensuje brak cukru. Substancja pozwala na zaspokojenie słodkiego smaku, ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii oraz nie wywołuje wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Reasumując: spożywanie aspartamu zamiast cukru sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej!

aspartam

Czy aspartam jest bezpieczny?

O wiele słodszy niż cukier, zawierający mało kalorii – nic dziwnego, iż substancja wywołała tak dużą kontrowersję! Spekulacje, jak i wątpliwości konsumentów wywołały wśród lekarzy i naukowców burzę. Substancja słodząca została dokładnie przebadana pod kątem szkodliwości na organizm. Wątpliwości, jak i kilkukrotne próby wycofania aspartamu zostały rozwiane w 1981 roku, kiedy to Naukowy Komitet ds. Żywności wprowadził go do powszechnego użytku. W dniu dzisiejszym jego bezpieczeństwo potwierdzone jest przez wiele organizacji: Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), Europejski Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością. Obecnie aspartam posiada europejski certyfikat bezpieczeństwa i jest dopuszczony do powszechnego użytkowania w przemyśle.

Aspartam wywołuje nowotwory – czy to mit?

Pod koniec XX wieku światło dzienne ujrzały wyniki badań przeprowadzone na szczurach, z których wynikało, iż aspartam może być rakotwórczy. Do dnia dzisiejszego żadne badania kliniczne nie potwierdziły wcześniejszej tezy. Nie ma dowodów na to, że aspartam wywołuje nowotwory.

Skutki uboczne przyjmowania zbyt dużej ilości słodzika

Aspartam w ludzkim organizmie ulega trawieniu, podczas którego rozdziela się na dwa aminokwasy: kwas asparginowy oraz fenyloalaninę. W wyniku trawienia słodzika wytwarzany jest również mentol, który traktowany jest jako substancja szkodliwa dla organizmu! Badania przeprowadzone przez naukowców dowodzą jednak, że niewielka ilość spożytego aspartamu nie jest szkodliwa. W przypadku nadmiernego dziennego spożycia słodzika mogą pojawić się niepokojące objawy: nudności, biegunkę, zawroty głowy, skurcze mięśni, bezsenność, przybieranie na wadze, a nawet problemy z widzeniem. Biorąc pod uwagę przedstawione skutki uboczne substancji, warto ograniczyć jej przyjmowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*