Cukrzyca matki a rozwój mózgu u płodu

Szacuje się, że nawet 2,6 mln osób w Polsce może chorować na cukrzycę. Negatywnie oddziałuje ona na cały organizm, ale w szczególności okazuje się dużym obciążeniem dla kobiet chcących mieć dzieci. Jak cukrzyca wpływa na stan zdrowia nienarodzonego dziecka?

Szkodliwy wpływ cukrzycy na dziecko

Naukowcy ze szpitala akademickiego Rigshospitalet w Kopenhadze w Dani wraz z kolegami z innych instytutów badawczych z tego samego kraju, prowadzili badania nad wpływem cukrzycy matki na rozwój płodu. Przeanalizowali dane z badania o akronimie EPICOM. Dotyczyły one dzieci 277 kobiet, które chorowały na cukrzycę typu 1. Okazało się, że cukrzyca matki wywiera szkodliwy wpływ na rozwój mózgu nienarodzonego dziecka.

Autorzy badań opublikowali jego wyniki w piśmie „Diabetes Care”. Określili oni ponadto, że w porównaniu z rówieśnikami, dzieci matek z cukrzycą typu 1. uzyskiwały gorsze wyniki w testach oceniających sprawność intelektualną, co potwierdza ich wcześniejsze wnioski.

Przebieg badania

Analizy dokonywane przez badaczy z Danii były szeroko zakrojone, ponieważ obejmowały dzieci w wieku od 13. do 19. lat. Oprócz 277 dzieci urodzonych przez chore matki przebadano dla kontroli 301 dzieci kobiet bez cukrzycy.W toku standardowych testów pozwalających na ocenę zdolności poznawczych nastolatków, w tym inteligencję ogólną, werbalną i niewerbalną oraz pamięć, dzieci kobiet z cukrzycą typu 1. uzyskiwały niższe noty we wszystkich testach, w porównaniu z dziećmi od zdrowych matek.

W testach z zakresu inteligencji ogólnej średnia liczba uzyskanych przez dzieci chorych matek punktów wynosiła 95,7 punktów wobec 100 punktów dla dzieci z grupy kontrolnej. W przypadku inteligencji werbalnej wyniki wynosiły 96,2 kontra 100 punktów, dla inteligencji niewerbalnej 96,4 wobec 100 punktów, a dla pamięci 95,7 punktów wobec 100 punktów.

Ciekawostka

Przeprowadzone badania nie wykazały, żeby odpowiednie kontrolowanie cukrzycy wpływało na to, jak rozwinie się mózg płodu u matki chorującej na cukrzycę. Wcześniej uważano, że poziom tzw. hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u matek w okresie ciąży ma bezpośrednie przełożenie na ryzyko wystąpienia powikłań zarówno u ciężarnej, jak i jej nienarodzonego dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*

Copyright by DrogaPoZdrowie.pl - Portal Wiedzy o Zdrowiu (c) 2009 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone