Beta-glukan jako owsiane wsparcie dla organizmu

Długie i zdrowe życie bez zmarszczek – brzmi co najmniej pięknie! Każdy chciałby poznać na to receptę – drodzy Państwo, jest ona niezwykle prosta: beta-glukan. Jeden ze składników błonnika pokarmowego, który posiada wiele korzystnych dla organizmu właściwości: działanie lecznicze oraz pielęgnacyjne, które pozwoli zachować skórę w dobrej kondycji. Beta-glukan obniża poziom cholesterolu we krwi, a dodatkowo wzmacnia odporność.

Czym jest beta-glukan?

Beta-glukan to część rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, inaczej nazywany włóknem pokarmowym pochodzącym wyłącznie z roślin. Nie znajdziemy go w mięsie czy nabiale – zlokalizowany jest on w ścianach komórek roślinnych i pestkach. Naturalnie występuje on w ziarnach zbóż, warzywach i owocach. Spośród zbóż na bezwzględne prowadzenie wysuwa się owies, który zawiera około 32% beta-glukanu, za nim znajdują się płatki owsiane – około 14%. Wielokrotnie przeprowadzone badania potwierdziły, że błonnik rozpuszczalny, którego ważną częścią jest beta-glukan posiada prozdrowotne właściwości.

zrodło beta-glukan

Odporność i profilaktyka chorób nowotworowych

Badania nad potwierdzeniem wpływu beta-glukanu na odporność trwają od około 50 lat. Potwierdzono naukowo, że substancja pobudza makrofagi i limfocyty do obrony organizmu przed drobnoustrojami. Komórki biorą udział między innymi w wychwytywaniu oraz unieszkodliwianiu patogenów groźnych dla organizmu. Beta-glukan wpływa również korzystnie na pobudzenie produkcji leukocytów w szpiku kostnym, co jest prowodyrem do zwiększenia reakcji systemu immunologicznego. Przed rozpoczęciem okresu jesiennego, który często wiąże się z chorobami i przeziębieniami warto urozmaicić swoją dietę w produkty bogate w beta-glukan lub rozpocząć kurację produktami dostępnymi w aptece. Jak to mówią – lepiej dmuchać na zimne i przygotować się zawczasu!

Beta-glukan nie tylko pomoże Ci wzmocnić odporność, ale dodatkowo chroni przed nowotworami. Podczas fermentacji składnika w jelicie grubym powstaje kwas mlekowy, który jest podstawą do prawidłowego funkcjonowania nabłonka okrężnicy, dodatkowo przeciwdziała przemianie jego komórek w nowotwór. Wieloletnie badania potwierdziły również, iż beta-glukan jest zdolny do pobudzania organizmu do produkcji antynowotworowych substancji, dzięki czemu organizm zwiększa efektywność niszczenia komórek nowotworowych już we wczesnym stadium ich powstawania. Warto również podkreślić, że beta-glukan wykazuje działanie wzmacniające podczas chemioterapii, dzięki czemu może ona przynieść jeszcze lepsze rezultaty – zostało to potwierdzone skrupulatnymi badaniami naukowców.

Beta-glukan obniża poziom cholesterolu

Kolejną prozdrowotną właściwością beta-glukanu potwierdzoną badaniami klinicznymi jest obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein LDL (tzw. ‘zły cholesterol’) oraz trójglicerydów we krwi u dzieci, jak i dorosłych. Beta-glukan pobudza organizm do wydalania cholesterolu oraz ogranicza jego wchłanianie, co wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału serca.

Nie tylko owsianka – beta-glukan w tabletkach

Nie da się ukryć, iż nie każdy z nas przepada za owsianką czy innymi zbożami. Nie martwcie się – beta glukan nie występuje jedynie w formie naturalnej, dostępny jest również w formie suplementów diety, które można zakupić w aptece np. Aliness Beta Glukan 500mg czy Beta Glukan 1,3/1,6D Hepatica.

Beta-glukan dla dobra skóry

Kilkanaście lat temu udowodniono, iż beta-glukan wpływa korzystnie na kondycję naszej skóry – wspomaga jej regenerację, wpływa na jej sprężystość oraz przyśpiesza gojenie ran. Beta-glukan z owsa wykazuje działanie podobne do kwasu hialuronowego, dlatego też coraz częściej wykorzystywany jest do produkcji kremów do twarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

*

*