Tu jesteś: Dieta w Chorobie

Żywienie przy refluksie żołądka

dodano: 07-05-2015 - aln

Stwierdzony refluks żołądka powinien skłonić pacjenta do radykalnej niekiedy zmiany stylu życia i wprowadzenia odpowiedniej, właściwie zbilansowanej diety. Dzięki racjonalnemu żywieniu oraz przyjmowaniu zaleconych przez lekarza leków, można skutecznie zmniejszać nasilenie objawów choroby refluksowej przełyku i żołądka.

Zmiana diety
Nie tylko to co jemy ma znaczenie dla niwelowania objawów choroby refluksowej, ale również to jak jemy. Objętość i tempo codziennych posiłków ma niebagatelny wpływ na kondycję pacjenta. Obfite posiłki, spożywane na szybko, na stojąco, w warunkach stresujących, negatywnie wpływają na chorego. Refluks silnie daje o sobie znać, ponieważ pacjent połyka większe ilości powietrza w czasie jedzenia. Dlatego zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie, o niewielkiej objętości, w spokojnej atmosferze.

Program żywienia osoby chorującej na refluks żołądka musi być dostosowany do jej stanu zdrowia. Taki pacjent powinien unikać spożywania:
 
  • potraw ciężkostrawnych i odsmażanych,
  • produktów i potraw o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • potraw ostrych,
  • cebuli i warzyw cebulowych,
  • pomidorów i przetworów pomidorowych,
  • owoców cytrusowych i ich przetworów,
  • czekolady,
  • kawy,
  • alkoholu,
  • naparu z mięty, w tym herbaty miętowej,
  • napojów gazowanych.

Dobroczynnie na stan osoby z chorobą refluksową wpływa picie po jedzeniu wody mineralnej niegazowanej lub chudego mleka. Oba produkty neutralizują objawy zgagi ponieważ oczyszczają przełyk i spłukują kwaśną treść żołądka. Mleko ma również działanie alkalizujące na kwas żołądkowy.

Dieta dla chorych na refluks żołądka powinna być lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały korzystne dla zdrowia człowieka. Spożywane produkty powinny być szybko trawione i nie powinny zalegać w żołądku. Stąd też konieczność wykluczenia z codziennych posiłków produktów tłustych. Z kolei, w diecie powinny dominować potrawy podnoszące ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, które będą zapobiegać cofaniu się treści żołądkowej. Wśród nich wymienia się produkty będące źródłem białka, tj. drób, wołowinę, chude ryby i przetwory mleczne.

Otyłość i nadwaga

Jeśli refluks żołądka występuje w parze z otyłością lub z nadwagą, lekarze zalecają w pierwszej kolejności zmniejszenie masy ciała. Nadprogramowe kilogramy i wysokie BMI ciała pacjenta skutkują wzrostem ciśnienia we wnętrzu brzucha, co powoduje nasilenie dolegliwości chorobowych. Otyłość pozostaje również czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby refluksowej. 



Brak komentarzy
Tego artykułu jeszcze nie skomentowano. Bądź pierwszy...