Przyczyny miażdżycy, czyli co niszczy nam naczynia

Miażdżyca jest chorobą naczyniową, a dokładniej miejscowym przewlekłym procesem zapalnym lokalizującym się w naczyniach tętniczych średnich i dużych. Uważa się, że nie ma jednego czynnika, który odpowiadałby za wywołanie miażdżycy, jest ich wiele, zarówno genetycznych jak i środowiskowych. Pierwsze są od nas niezależne, natomiast na te drugie wpływać możemy, gdy są nam znane. Jakie więc są przyczyny miażdżycy?

Do najważniejszych czynników zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy, które można modyfikować należą:

  1. nadciśnienie tętnicze – wysokie ciśnienie tętnicze wyzwala zmiany miażdżycowe na drodze uszkadzania śródbłonka naczyń krwionośnych poprzez tarcie.
  2. dym tytoniowy – śródbłonek niszczą w innym mechanizmietoksyczne składniki dymu tytoniowego Narażeni na takie szkody są nie tylko palacze, ale również osoby przebywające w palącym towarzystwie. Ponadto nikotyna zwiększa stężenie „złego” cholesterolu LDL, a obniża stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.
  3. nieprawidłowa dieta– dieta uboga w antyoksydanty, czyli przede wszystkim witaminę E, która jest najlepszym możliwym przeciwutleniaczem, generuje nadmiar wolnych rodników również uszkadzających śródbłonek naczyniowy.
  4. zwiększenie stężenia cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) – uważa się go za jeden z najistotniejszych elementów w rozwoju blaszek miażdżycowych, bowiem wnika do uszkodzonychścian naczyń krwionośnych, tworząc komórki piankowate.
  5. zwiększenie stężenia trójglicerydów (TGD)
  6. małe stężenie cholesterolu HDL(„dobrego” cholesterolu)
  7. cukrzyca – cukrzycy często towarzysza zaburzenia lipidowe, a sama wysoka glikemia niekorzystnie modyfikuje budowę składników strukturalnych ścian naczyń.
  8. nadwaga lub otyłość – często współistnieje z nadciśnieniem, cukrzyca i hiperlipidemią.
  9. hiperhomocysteinemia – uważa się, że wysokie stężenie homocysteiny sprzyja uszkadzaniu śródbłonka.
  10. wysokie stężenie fibrynogenu – również uszkadza śródbłonek naczyń.
  11. mała aktywność fizyczna –systematyczna aktywność podnosi stężenie HDL, wpływa korzystnie na masę ciała, ciśnienie krwi i tolerancję glukozy.

Czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych na podłożu miażdżycy, na które nie mamy wpływu:

  • wiek – mężczyźni powyżej 45 roku życia oraz kobiety powyżej 55 roku życia są bardziej narażeni rozwój miażdżycy i jej konsekwencje
  • obciążenie rodzinne – gdy u kogoś w rodzinie wystąpiła choroba niedokrwienna serca albo inna choroba na podłożu miażdżycy w wieku – u mężczyzn poniżej 55 roku życia, a u kobiet poniżej 65 roku życia, wzrasta ryzyko rozwoju miażdżycy.
  • płeć – choroba częściej rozwija się u mężczyzn. Kobiety po menopauzie obarczone sątakim samym ryzykiem rozwoju miażdżycy jak mężczyźni w tej samej grupie wiekowej. Do momentu ostatniej miesiączki ochronnie działają hormony.

Konsekwencją miażdżycy jest zwężenie światła naczyń tętniczych, co doprowadzić może do zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu czy ostrego albo przewlekłego niedokrwienia kończyn dolnych. Niedopuszczenie do tak poważnych skutków możliwe jest przy odrobinie chęci i wysiłku by zmodyfikować dotychczasowy styl życia na bardziej zdrowy. Eliminacja powyższych czynników ryzyka na pewno znacznie spowolni rozwój zmian miażdżycowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*