Jak zapobiec paradontozie?
RedakcjaParadontoza to schorzenie mogące skutkować nawet utratą zębów, a pojawiające się coraz częściej u młodszych osób. Może wynika to z braku wiedzy na temat właściwej profilaktyki. Dlaczego warto zapobiegać paradontozie? Co sprzyja rozwojowi paradontozy? W jaki sposób można jej zapobiec? Co jeść, by poprawić stan swoich dziąseł?
Dlaczego warto zapobiegać paradontozie?
Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć kolejnym- które zęby są najlepsze? Otóż najlepsze zęby, to zęby własne i należy robić wszystko, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Paradontoza to jedna z chorób, które nie leczone prowadzą chwiania zębów i w końcu ich utraty. Nawet najpiękniejsze zęby stracą swój urok w otoczeniu zniszczonych dziąseł. Istnieją różne opcje terapii zapalenia tkanek przyzębia, ale zawsze korzystniej zapobiegać, niż potem leczyć.
Co sprzyja rozwojowi paradontozy?
- schorzenia tkanki łącznej
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- otyłość
- awitaminoza
- próchnica
- palenie papierosów
- nadużywanie alkoholu
- zaburzenia hormonalne
- zaburzenia wydzielania śliny
- reumatoidalne zapalenie stawów
- wady zgryzu
- nierówno rosnące zęby
- źle dobrane plomby czy implanty
- stres
- wiek
W jaki sposób można zapobiec paradontozie?
- Po pierwsze należy przestrzegać higieny jamy ustnej. Każdy z nas uważa, że dba o zęby odpowiednio, ale po głębszym zastanowieniu dochodzimy do wniosku, iż można tę pielęgnację poprawić.
- Należy odpowiednio dobrać szczoteczkę do zębów. Stopień twardości zależy od indywidualnych preferencji i podatności dziąseł na zranienia. Najbezpieczniej zdecydować się na taką z miękkim lub średnio miękkim włosiem. Wielkość szczoteczki natomiast, pozadziećmi, dla których przeznaczone są te najmniejsze, zwykle jest bardzo podobna.
- Popularne powiedzenie mówi, by „myć zęby wieczorem dla zdrowia, a rano dla urody”. Nie do końca mogę się z nim zgodzić, bowiemżeby zapobiec paradontozie zęby wymagają szczotkowania przynajmniej trzy razy dziennie.
- Poza częstością mycia zębów, bardzo istotna jest technika. Zęby powinno się szczotkować: przynajmniej 5 minut, wykonując okrężne ruchy, czyszcząc zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną, tę od strony jamy ustnej, powierzchnię,nie dociskając szczoteczki zbyt mocno, by nie poranić dziąseł.
- Nie wolno zapominać, że szczoteczka nie powinna nam służyć wiecznie, wymaga wymiany po 2 miesiącach.
- Każda pasta do zębów niezależnie od firmy, smaku , zapachu czy koloru ma jedno kluczowe zadanie- wyczyścić zęby. Nie dajmy się zwieść reklamom, żadne właściwości pasty nie zastąpią regularnego jej stosowania.Ludzie często pytają, która z dostępnych na rynku jest najlepsza. Odpowiedź jest bardzo prosta – każda, pod warunkiem, że jej odpowiednio często używamy. Nie zapominajmy zmieniać past.
- Nawet regularne mycie zębów nie jest w stanie doczyścić przestrzeni międzyzębowych, dlatego zaleca się stosowanie nici dentystycznych , by usunąć pozostałe resztki żywności.
- Niektórzy dodatkowo polecają irygację, czyli oczyszczanie zębów i przestrzeni międzyzębowych za pomocą wody pod ciśnieniem. Służą do tego tak zwane irygatory.
- Po wyczyszczeniu zębów, powinno się wypłukać jamę ustną płynem antybakteryjnym, który nie tylko odświeża oddech, ale przede wszystkim zwalcza kamień nazębny. Każdy płyn cechuje się nieco innym składem i trochę odmiennym działaniem, warto zatem je zmieniać i nie przyzwyczajać się do jednej firmy.
- Powinno się przynajmniej kilka razy w roku usuwać kamień nazębny.
- Należy regularnie odwiedzać stomatologa. Dentysta jest w stanie dostrzec niewielkie uszkodzenia dziąseł mogące świadczyć o rozpoczynającej się paradontozie, a nie dające żadnych objawów. Odpowiednio wczesna interwencja może zapobiec dalszemu uszkadzaniu tkanek przyzębia.
- Zmiana stylu życia, eliminująca czynniki sprzyjające powstawaniu paradontozy, wyjdzie nie tylko zębom na zdrowie. Powinno się zrezygnować ze spożywania alkoholu, palenia papierosów i zredukować swoją masę ciała.
Co jeść, by poprawić stan swoich dziąseł?
Paradontoza to przewlekłe zapalenie. Właściwa dieta może nie tylko poprawić jakość dziąseł, ale także tłumić rozwijający się stan zapalny.
- Witamina C jest niezbędna do powstawania i utrzymywania dobrej jakości kolagenu w organizmie, czyli również dziąseł. Każdy z nas pamięta o szkorbucie, w wyniku którego uzębienie traciło wielu średniowiecznych marynarzy.Bogate w kwas askorbinowy pokarmy to głównie czarna porzeczka i czerwona papryka, ale także truskawki, kalafior, szpinak, pomidory, pomarańcze, cytryny i kiszona kapusta.
- Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, wymiatając wolne rodniki podtrzymujące stan zapalny, zmniejszają jego nasilenie. Do tych korzystnie działających substancji należą witamina A, E, C, karotenoidy i flawonoidy.
- Wtaminę E odnaleźć możemy w migdałach, mleku, brukselce, orzechach i olejach roślinnych, głównie sojowym i słonecznikowym.
- Źródłem witaminy A są marchew, szpinak, dynia i brokuły. Karotenoidy nadają warzywom i owocom kolor czerwony, pomarańczowy, żółty oraz różowy i w roślinach o takich barwach się znajdują. Bogate w te związki są morele, marchew, papryka, pomidory, dynia i brokuły. Flawonoidy spotkać można w soi, owocach cytrusowych, papryce, pomidorach oraz czerwonym winie.
- Rybi tłuszcz obfitujący w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 łagodzi zmiany zapalne. W tym celu należy zadbać o obecność w diecie tłustych ryb morskich, przed wszystkim makreli, śledzia, łososia, tuńczyka i sardynek. Powinno się je spożywać 2-3 razy w tygodniu.
- Dieta bogata w kolorowe surowe warzywa i owoce znacznie obniża poziom stanu zapalnego w organizmie. Zatem pokarmy takie, jak ogórek, marchew, brokuły, sałata, buraki, seler, pietruszka, borówki, jagody, czarna porzeczka, powinny na stałe zagościć na talerzu.
- Działanie silnie przeciwzapalne wykazują również czosnek i cebula. Trzeba jednak pamiętać o ich spożywaniu z rozsądkiem, gdyż nie należą one do produktów lekkostrawnych. Umiar zalecany jest zwłaszcza przy czosnku. Nie powinno się zjadać więcej niż 4 ząbki na raz.
Dodaj komentarz