Tu jesteś: Porady zdrowotne

Uczulenie na mleko, laktozę i produkty mleczne

dodano: 15-03-2010 - aln

Wydawać by się mogło, że szklanka mleka codziennie do śniadania lub spożywanie przetworów mlecznych prowadzi do samych korzystnych efektów. I rzeczywiście – białko i wapń zawarte w mleku wspomagają wzrost dziecka, a także budują ich kości. Niektórzy jednak – a bardzo często właśnie dzieci wykazują reakcje alergiczne na mleko, laktozę i wszelkie produkty mleczne.

 

Najmłodsze dzieci są szczególnie narażone na przejawianie tej alergii. Dlatego też lekarze zalecają, aby przez pierwszy rok życia malucha, był on karmiony piersią, gdyż w przypadku sztucznego karmienia bardzo szybko mogą pojawić się oznaki uczulenia.
 
Najczęstsze objawy to szorstka i zaczerwieniona skóra, wysypka pod kolanami i na zgięciach łokci, uporczywa ciemieniucha, a także kolka, brak apetytu, wymioty, częsty katar, duszności, częste zapalenia ucha. Na szczęście, zazwyczaj uczulenie to znika około trzeciego roku życia dziecka.
 
Wcześniej raczej nie jest wymagana żadna interwencja farmakologiczna, a wystarczy wyeliminowanie z diety wszelkich produktów mlecznych. Kiedy maluch wyrośnie z karmienia piersią, wystarczy podawać mu mieszankę o dużej hydrolizie białek serwatkowych i kazeiny. W ten sposób unikniemy występowania reakcji alergicznych i zyskamy pewność, że nasze dziecko jest odżywiane przez nas zdrowo.
 
Dwu – i trzylatek z powodzeniem może korzystać z dobrze zbilansowanej diety nawet, jeśli wyeliminujemy z niej przetwory mleczne. Dzieci uczulone na mleko i laktozę mogą spożywać dowolne ilości owoców, jednak trzeba kontrolować ilość spożywanych cytrusów, a także warzywa i mięso. Tu jednak lepiej uważać na cielęcinę i wołowinę. Nie zaszkodzą jajka, rośliny strączkowe, ciemne pieczywo i kasze. Należy jednak uważać na podawanie mleka koziego, ponieważ w wielu przypadkach okazuje się ono jeszcze bardziej uczulające niż mleko krowie.
 
Maluch uczulony na mleko nie powinien spożywać wszelkiego rodzaju jogurtów, kefirów, maślanek, twarogów, serów białych i żółtych, masła, margaryny i śmietany. Jeśli w składzie słodyczy, pieczywa lub mrożonych półproduktów znajduje się mleko, również musimy z nich zrezygnować. W pierwszej chwili przychodzi nam do głowy myśl, że właściwie niewiele możemy dziecku podać, ponieważ prawie wszystko zawiera laktozę lub jest tworzone na bazie mleka.
 
Kiedy jednak nabierzemy wprawy w wyszukiwaniu bezmlecznych produktów, zobaczymy, że z łatwością można przygotować całkiem pokaźny jadłospis. Wystarczy tylko przed podaniem dziecku jakiegoś produktu, sprawdzić na etykiecie, czy jego skład zawiera mleko. Nie obawiajmy się także, że bez mleka nasze dziecko będzie miało słabe kości. Wapń wpływający na rozwój układu kostnego znajdziemy nie tylko w nabiale, ale i w fasoli, grochu, kapuście, soi, pietruszce, brokułach i sardynkach, które odpowiednio przygotowane możemy bez obaw podawać malcowi. Kanapki natomiast możemy smarować zamiast masłem – margaryną bezmleczną. Cukierki zaś zastąpmy suszonymi owocami.
 
Jeśli nasza pociecha często zostaje pod opieką babci, cioci, opiekunki lub starszego rodzeństwa, koniecznie trzeba te osoby uświadomić, na czym polega alergia na laktozę i produkty mleczne. Troskliwa babcia może stwierdzić, że odrobina słodyczy maleństwu nie zaszkodzi, jednak nieprzyjemne efekty dadzą o sobie znać dopiero po jakimś czasie. Po rozpoczęciu diety bezmlecznej, w ciągu kilku miesięcy możemy zaobserwować poprawę i zniknięcie symptomów uczulenia.
 

 



Komentarze

uczulenie na mleko dodał : ~olaf, 30-12-2012 19:03
ja nie mogę pić mleka mdli mnie gdy je wącham. wymiotuję i mam biegunkę po jego wypiciu. Ale nie mam problemów z jogurtem kefirem i serami białymi i homogenizowanymi . Nie toleruję serów topionych i żółtych których nie przełknę i nie wezmę do ust bo mnie mdli. czy to jest spoowdowane