Jedzenie owoców obniża ciśnienie

Nadciśnienie tętnicze krwi jest chorobą, która może prowadzić do powstania niebezpiecznych dla zdrowia i życia pacjenta powikłań – do udaru mózgu i zawału serca. Niemniej, jeśli chory przyjmuje leki i na bieżąco kontroluje ciśnienie, może w miarę normalnie funkcjonować.Dodatkowo, pacjentom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się prowadzenie zdrowej diety, która naturalnie przyczynia się do obniżenia ciśnienia i utrzymywania jego właściwego poziomu. Korzystnie na nasze ciśnienie wpływa spożywanie owoców.

Zdrowa dieta

Wykluczając ze swojego codziennego menu większość słodyczy, pustych węglowodanów czy tłuszczów i soli, można naturalnie zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi. Korzystnie wpłynie na jego poziom spożywanie owoców, w tym żurawiny, aronii czy cytryn. Jedzenie cytrusów jest jak najbardziej wskazane dla nadciśnieniowców, ponieważ zawierają one duże ilości potasu, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu, obniża ciśnienie skurczowe o około 5 mmHg, a rozkurczowe o około 4 mmHg. Ponadto, pierwiastek ten przyspiesza wydalanie soli i wody z organizmu pacjenta, co prowadzi do utraty nadwagi sprzyjającej nadciśnieniu.

Jedną z przyczyn nadciśnienia może być nie tylko niedobór potasu w diecie, ale i witaminy C. Powoduje on utrzymywanie się permanentnie, przez cały czas skurczu naczyń krwionośnych. Z tego względu należy spożywać duże ilości owoców zawierających witaminę C, w tym wspominane cytrusy ale nie tylko. Wbrew pozorom, nie tylko one są źródłem witaminy C, ale również porzeczki, aronia czy żurawina.

Soki z owoców

Owoce najlepiej spożywać w formie nieprzetworzonej, bowiem wtedy mają najwięcej dobroczynnie wpływających na organizm składników niż w innym przypadku. Pijąc soki z owoców również dostarczamy do organizmu witaminę C czy potas, korzystne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, ale jednocześnie soki te mogą być słodzone, a cukier negatywnie wpływa na poziom ciśnienia, niszczy zęby i sprzyja rozwojowi próchnicy. Jeśli już chcemy pić soki z owoców dobrych na nadciśnienie, zadbajmy o to, aby samodzielnie je wycisnąć. Nawet jeśli będą kwaskawe, nie powinniśmy ich słodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*