Jakie właściwości ma błonnik witalny?
RedakcjaBłonnik witalny zaliczany jest do grona naturalnych suplementów diety, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka, w szczególności na układ pokarmowy i trawienie. Poza tym, regularne zażywanie błonnika witalnego pomaga w leczeniu cukrzycy i otyłości.
Co to jest?
Pod pojęciem błonnik witalny należy rozumieć suplement diety pochodzenia naturalnego, który składa się z kilku lub z jednego surowca roślinnego. Błonnik ten jest zawarty w nasionach babki płesznik, babki jajowatej oraz w lnu. W roślinach tych zawarte są śluzy, które wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Między innymi wspiera on perystaltykę jelit, tj. ułatwia trawienie i wydalanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, w tym toksyn i złogów, które mogłyby zalegać w jelitach doprowadzając do stanów chorobowych. Poza tym ogranicza on wchłanianie cukrów i tłuszczu z przewodu pokarmowego.
Kiedy zażywać błonnik witalny?
Błonnik witalny warto zażywać, jeśli cierpimy na:
· nadwagę lub otyłość,
· częste wzdęcia,
· zaparcia,
· zbyt wysoki cholesterol.
Suplement diety w postaci błonnika witalnego uzupełnia niedobory tego składnika odżywczego w naszej codziennej diecie. Niedobór ten najczęściej ma związek ze zbyt małym spożywaniem zbóż, owoców i warzyw. Odbija się to negatywnie na kondycji układu pokarmowego. Spożywanie na co dzień wysoko przetworzonej żywności, słodyczy i fast foodów powoduje, że w organizmie zachodzą niekorzystne zmiany. Błonnik z kolei to niepodlegająca procesowi trawienia część pożywienia, która wpływa na funkcjonowanie jelit.
Szczególny rodzaj błonnika
Błonnik witalny ma łagodne działanie przeczyszczające, ale w pełni przyjazne dla układu pokarmowego człowieka. Potwierdzono na drodze badawczej, że nasiona, w których zawarty jest ten błonnik, dobrze są akceptowalne przez pacjentów z syndromem jelita wrażliwego. Dzięki przyjmowaniu takiego suplementu zwiększa się liczba i częstość wypróżnień, za to nie występują wzdęcia. Błonnik witalny jest elementem działania profilaktycznego i terapeutycznego przy zapaleniach wyrostka robaczkowego, hemoroidach, uchyłkowości jelit i przy raku jelita grubego.
Błonnik ma zdolności do wiązania jonów sodu w organizmie człowieka, dlatego jego zażywanie pośrednio będzie przyczyniało się do obniżania ciśnienia we krwi.
Jeśli w odpowiedni sposób będziemy spożywać błonnik witalny, wpłynie to dobrze na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Oddziałuje on bowiem na pracę hormonów odpowiadających za produkcję insuliny.
Dodaj komentarz