Tu jesteś: Porady zdrowotne

Dieta na stres

dodano: 04-05-2018 - aln

Praca, obowiązki domowe, konflikty z przełożonymi lub podwładnymi, trudne relacje w rodzinie... to tylko wierzchołek góry lodowej, o którą rozbijają się Twoje nerwy. Jeśli masz dość bezsennych nocy, drżących dłoni, wrażenia, że serce zaraz Ci wyskoczy z powodu piętrzących się trudności, mamy dla Ciebie propozycję – pora na zmiany. Nie, nie napiszemy, że możesz uciec na koniec świata. Mamy coś znacznie lepszego. Dziś pokażemy Ci, jak dzięki zmianie diety możesz podnieść swoją odporność na stres, aby bez szargania nerwów poradzić sobie z każdym problemem.

Dlaczego stres mi szkodzi?
Dla organizmu stres to nie tylko stan Twoich emocji, ale także zbyt intensywny wysiłek fizyczny i brak snu, które stymulują wydzielanie mi.in. kortyzolu, adrenaliny i noradrenaliny, czy glikokortykosteroidów, które zyskały już miano hormonów stresu. Ich zbyt wysoki poziom przyczynia się do tak zwanego „zajadania stresu”, które objawia się ciągłym podjadaniem w ciągu dnia lub napadami „wilczego głodu” wieczorami, a nawet w środku nocy. To wszystko skutkuje wykształceniem złych nawyków żywieniowych, które prowadzą do nadwagi, a dalej do otyłości i wielu chorób. Dlatego trzeba wprowadzić do swojej diety produkty zawierające substancje odżywcze, które będą temu przeciwdziałać na kilka sposobów oraz sprawią, że zdrowe odchudzanie stanie się możliwe:

- obniżanie poziomu hormonów stresu,
- podnoszenie poziomu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- redukcja napięcia mięśniowego.

Jakie to substancje i gdzie je znaleźć – czyli co jeść, aby zmniejszyć stres?
Węglowodany złożone – w przeciwieństwie do prostych, uwalniają się powoli, dlatego pozwalają utrzymać w krwi stabilne stężenie glukozy między posiłkami. Dzięki temu mózg produkuje właściwą ilość serotoniny, a Ty dłużej czujesz sytość. Takie połączenie poprawia nastrój i podnosi skupienie. Węglowodanów złożonych szukaj w pełnoziarnistych produktach: pieczywie i makaronach z mąk pełnoziarnistych, kaszach, brązowym ryżu, fasoli.

Flawonoidy – naturalne substancje nadające roślinom kolor, chronią komórki przed działaniem wolnych rodników i mają wpływ na układ nerwowy (zarówno ośrodkowy, jak i obwodowy). Najwięcej flawonoidów jest w świeżych warzywach i owocach. Aby ich nie zabrakło, warzywa i owoce jedz 5 razy dziennie.

Witaminy z grupy B – witamina B1 odpowiada za regulację wzrostu komórek nerwowych, wycisza, zapobiega depresji; witamina B2 doda Ci energii; witamina B6 bierze czynny udział w syntezie serotoniny, wspomaga wchłanianie magnezu i łagodzi stany lękowe.

Witaminę B1 znajdziesz w fasoli, kaszach, pestkach słonecznika; B2 w awokado, kapuście, brokułach i razowym pieczywie; witaminę B6 w drobiu, wołowinie i rybach.

Magnez – uspokaja, poprawia procesy myślenia i zapamiętywania, ponieważ stabilizuje funkcjonowanie układu nerwowego i stymuluje pracę mózgu. Jego niedobór ogranicza dopływ energii do szarych komórek. Najwięcej znajdziesz go w migdałach, kaszy gryczanej, orzechach, grochu i fasoli, gorzkim kakao, nasionach słonecznika, szpinaku, żółtym serze, bananach.

Wapń – wpływa na poziom żeńskich hormonów, dlatego ma szczególnie istotny wpływ na dobre samopoczucie u kobiet. Ponadto, wpływa na regulację pracy układu nerwowego. Występuje w jarmużu, szprotkach i sardynkach, orzechach, warzywach strączkowych i zielonolistnych (kapusta, szpinak, brukselka) i oczywiście – w mleku i jego przetworach.

Tryptofan – to aminokwas, który organizm przetwarza w serotoninę. Najwięcej zawierają go nasiona słonecznika i dyni, jajka, ryby (zwłaszcza halibut), awokado i banany.

A na koniec, podpowiedź specjalisty, który wyjaśni, jedzenia jakich produktów warto unikać, kiedy „zjada Cię” stres: Chociaż słodycze wydają się szybkim panaceum na zdenerwowanie i napięcie, są to fałszywi przyjaciele. Ich spożywanie powoduje skoki poziomu glukozy we krwi, a to z kolei sprzyja wahaniom nastroju. Osoby narażone na długotrwały stres powinny też unikać mocnej kawy, czarnej herbaty, a także alkoholu, ponieważ niszczą witaminy z grupy B i przyczyniają się do obniżenia poziomu magnezu w organizmie. Ponadto, warto zrezygnować z tłustych potraw i czerwonego mięsa, ponieważ te zalegają w żołądku i wywołują znużenie – wyjaśnia Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i przypomina – Regularne posiłki, które zaspokajają nie tylko zapotrzebowanie energetyczne, ale również dostarczają odpowiednie ilość składników odżywczych, to podstawa dobrego samopoczucia.

A jeśli czujesz, że „dieta to za mało”, wybierz naturalne suplementy diety dedykowane dla osób narażonych na stres, na przykład Magneva i Stabilinat, które możesz kupić w każdej placówce sieci Centrów Dietetycznych Naturhouse. I koniecznie zrelaksuj się podczas spaceru, spotkania z przyjaciółmi... Po prostu zadbaj o czas „dla siebie”.



Brak komentarzy
Tego artykułu jeszcze nie skomentowano. Bądź pierwszy...