ABC zdrowego odżywiania

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej czasu poświecamy na pracę, dom mniejszą wagę przywiązujemy do tego co jemy. Wiele osób je szybko, w tak zwanym międzyczasie. Zamiast przygotowywac sobie posiłki samemu w domu z naturalnych składników, kupujemy pólprodukty spożywcze naszpikowane chemią i konserwantami lub co gorsze zamawiamy gotowe dania.

Są to oczywiście skrajne przypadki, ale i takie się zdarzają. Często szybkie tempo życia nas do tego zmusza. Warto jednak skupić sie na czymś tak podstawowym jak jedzenie, gdyż to co jemy i co pijemy ma bezpośredni wpływa na nasze zdrowie. Mowa tutaj o licznych chorobach jakimi są: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, nadwaga, otyłość.
Co zrobić ażeby uniknąć tego typu problemów zdrowotnych?

Oto kilka rad.

  1. Zasada pierwsza: ograniczamy spożywanie białego cukru, słodyczy, soli, białego pieczywa, makaronów, alkoholu, soli, tłuszczów zwięrzęcych (szczególnie tłustych i smażonych potraw mięsnych), zup i dań typu instant.
     
  2. Rezygnujemy lub mocno ograniczamy produkty typu fast-food, zupy w proszku, słodzone napoje.
     
  3. Jemy więcej chudego mięsa (wędliny drobiowe, cielęce), ryb (nawet tłustych), produktów wielozbożowych, kasz, warzyw i owoców.
     
  4. Wybieramy oleje roślinne np. olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, jemy orzechy włoskie.
     
  5. Cwiczymy, ćwiczymy i jeszcze raz ćwiczymy!Nie jak nam się przypomni, tylko regularnie i systematycznie chociaż 15 minut dziennie.
     

Sprawdzone triki podczas odchudzania:

  • zawsze mniej pod ręką jabłko, albo małą paczkę orzechów włoskich, gdyby nagle złapał Cię głód
  • zawsze zrób sobie do pracy drugie śniadanie, żeby w razie głody nie biec do piekarni po pączka
  • rozcieńczaj wodą soki lub napoje
  • pij dużo wody, a jeśłi nie lubisz pic czystej wody dodaj do niej plasterek cytryny, liść mięty
  • jedz powoli i żuj każdy kęs dokładnie
  • jedz w miarę możliwości regularnie (mniej a częściej)
  • nie najadaj się na noc, kolacje zjedz na minimum trzy godziny przed spaniem
  • postaw na domowe obiady, wędliny domowej roboty

Pamiętajmy że możmy jeść praktycznie wszytsko, ale w rozsądnych ilościach. Nie należy jednak popadać w skrajności, bo wtedy pozbawimy nasz organizm niezbędnych, do jego prawidłowego funkcjonowania, składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*