Tu jesteś: Porady zdrowotne

3 powody, dla których warto jeść pestki słonecznika

dodano: 26-05-2018 - marti

Pestki słonecznika największą popularnością cieszą się w okresie letnim. Wtedy to na miejskich targach i w sklepach z warzywami i owocami można spotkać słonecznikowe tarcze. Coraz częściej pestki tej rośliny wykorzystywane są jako dodatek do pieczywa, a produkowany z niego olej słonecznikowy od lat gości na polskich stołach. Mimo że pestki mają szerokie zastosowanie, to Polacy wciąż jedzą ich za mało. A szkoda, bo zawierają one cenne dla zdrowia witaminy i mikroelementy.

Pestki słonecznika są bogate w witaminę E

Jednym z najlepszych dowodów na to, że słonecznik powinien często pojawiać się w menu, jest obecność w jego składzie witaminy E. Dlaczego to tak ważne? Składnik ten spełnia w organizmie wiele funkcji. Przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz jest odpowiedzialny za kondycję skóry, włosów i paznokci (nie bez przyczyny nazywany jest witaminą młodości). Odgrywa też znaczącą rolę w zapobieganiu zakrzepom i jest przeciwutleniaczem, który niweluje działanie odpowiedzialnych za rozwój choroby nowotworowej wolnych rodników. Chcesz poprawić wygląd swojej skóry? Wprowadź słonecznik do diety. W sklepach dostępne jest nie tylko słonecznikowe pieczywo, ale też słonecznikowe pasty kanapkowe (np. firmy Primavika) lub łuskane nasiona, świetnie sprawdzające się jako dodatek do sałatek lub dań makaronowych.

Pestki słonecznika dostarczają kwasów omega-6

Witamina E to niejedyny cenny składnik pestek słonecznika. Obok niej niezwykle istotna jest też obecność kwasów tłuszczowych omega-6, które zwiększają odporność oraz regulują metabolizm, a dodatkowo pomagają przy leczeniu osteoporozy. Zdaniem specjalistów pobudzają też wzrost włosów. Kwasy tłuszczowe omega-6 obniżają poziom cholesterolu i biorą udział w produkcji hormonów (ich jedzenie zalecane jest przede wszystkim kobietom w wieku rozrodczym).

Pestki słonecznika źródłem magnezu

Jeśli jeszcze nie ma w Twojej kuchni opakowania pestek słonecznika, to najwyższa pora to zmienić. Dlaczego? Są one źródłem magnezu, który jest bezcenny dla organizmu. Niedobór tego pierwiastka może powodować częste skurcze, zawroty głowy, nudności, problemy z koncentracją, bóle kręgosłupa oraz bóle głowy. Regularne jedzenie słonecznika może pomóc w uzupełnianiu dziennego zapotrzebowania na ten składnik, tym bardziej że magnez pełni szereg ważnych dla ciała funkcji, m.in. bierze udział w syntezie białek, reguluje prace układu nerwowego oraz pomaga sercu bić miarowo.



Brak komentarzy
Tego artykułu jeszcze nie skomentowano. Bądź pierwszy...